Mètode Cartesià

Páginas: 4 (844 palabras) Publicado: 18 de abril de 2011
MÈTODE CARTESIÀ, DUBTE METÒDIC, IDEAL MATEMÀTIC DE CERTESA I CRITERI DE VERITAT.

Mètode cartesià: ideal matemàtic de certesa.
El mètode cartesià es un conjunt de regles certes i fàcils quecondueixen al coneixement veritable de tot el que l'home és capaç de conèixer. Es tracta d’un mètode matemàtic i universal que és aplicable a qualsevol àrea del coneixement. Per a Descartes l'única garantiade veritat és el mètode matemàtic ja que Descartes només troba la veritat en les matemàtiques. Per a ell el que fa que les matemàtiques obtinguen coneixements veritables és el mètode emprat peraconseguir-los, inspirat en la lògica, l'anàlisi matemàtica i l’àlgebra. Per això Descartes ajusta aquest mètode matemàtic a la raó i obté un mètode basat en l'anàlisi, la intuïció racional, i sobretot,en la deducció. La deducció és el procés pel qual utilitzant el pensament passem d'una realitat que coneixem certament a les conclusions que necessàriament es dedueixen d'ella.
Descartes estableix ques'ha de procedir amb un mètode que complixca les regles establertes. Aquestes són:

* Regla de l’evidència:
No acceptar com a certa cap cosa que no siga clara (es a dir, la idea no ha depresentar cap tipus de dubte) i distinta (ha de ser una idea que no es confonga amb una altra), ni tampoc el cas contrari.
* Regla de l'anàlisi:
Reduir la complexitat a elements més simples perquèpuguen ser acceptats com intuïcions o veritats indubtables.
* Regla de la síntesi:
Relacionar els elements més simples, acceptats sense cap dubte possible, per construir idees més complexesdeduint totes les idees a partir dels primes principis.
* Regla de l’enumeració:
Comprovar tots els passos que s'han donat en les operacions anteriors, sense haver omés res en el procés deductiu.El criteri universal de tot coneixement veritable consisteix en l'evidència intuïtiva d'idees clares i distintes. Tota realitat de fet i tota veritat s'ha de fonamentar en la intuïció simple. Per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cartesian
  • Cartesio
  • Cartesio
  • Cogito Cartesia
  • Metodo Y Sus Metodos
  • Metodos De Metodos
  • El metodo
  • Metodos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS