Nacions i imperis

Páginas: 6 (1324 palabras) Publicado: 12 de febrero de 2015
SOCIALES VOCABULARI TEMA 4
Nacionalisme: El nacionalisme és una ideologia i moviment sociopolític que va sorgir juntament amb el concepte de nació propi de l'Edat Contemporània en les circumstàncies històriques de l'anomenada era de les Revolucions (Revolució industrial, Revolució burgesa, Revolució liberal) des de finals del segle XVIII. Part de dos principis bàsics pel que fa a la relacióentre la nació i l'Estat:
-El principi de la sobirania nacional: que mantindria que la nació és l'única base legítima per l'Estat.
-El principi de nacionalitat: que mantindria que cada nació ha de formar el seu propi Estat, i que les fronteres de l'Estat haurien de coincidir amb les de la nació.

Guillem I de Prússia: (Berlín, 14 agost 1688 - Potsdam, 31 maig 1740) va ser rei de Prússia entre1713 i 1740. Conegut com "El Rei Sergent", va ser el segon rei de Prússia. Es va casar amb Sofia Dorotea de Hannover, el 28 de novembre de 1706, amb qui va tenir 14 fills, dels quals només 10 van arribar a l'edat adulta.

Bismarck: (Schönhausen, 1 abr 1815-Friedrichsruh 30 de juliol de 1898) 1 conegut com Otto von Bismarck, va ser un estadista, buròcrata, militar, polític i prosista alemany,considerat el fundador de l'Estat alemany modern. Durant els seus últims anys de vida se li va anomenar el «Canceller de Ferro» per la seva determinació i mà dura en la gestió de tot el relacionat amb el seu país, que incloïa la creació d'un sistema d'aliances internacionals que asseguressin la supremacia d'Alemanya, conegut com el Reich.

Víctor Manuel II: Torí, 14 març 1820 - Roma, 9 de gener de1878) va ser l'últim rei del Regne de Sardenya i el primer rei d'Itàlia. Comprenent que el seu regne és massa feble per enfrontar-se de nou amb Àustria, s'alia amb Napoleó III, encara que el preu d'aquesta aliança sigui el lliurament de Niça i de Savoia. Les victòries de Magenta i de Solferino els retornen esperança als patriotes italians. El tractat de Villafranca signat precipitadament per NapoleóIII i Francisco José d'Àustria els decep.

Cavour: (Torí, 10 agost 1810 - Torí, 6 de juny de 1861), va ser un polític i estadista de la Itàlia anterior a la unificació. La iniciativa de la unificació d'Itàlia i Alemanya va partir del regne de Piemont, especialment del primer ministre Cavour, que va aconseguir que Napoleó III li donés suport en les demandes italianes.

Garibaldi: (Niça, Regnede Piemont, 4 juliol 1807 - Caprera, Regne d'Itàlia, 2 de juny de 1882) va ser un militar i polític italià.

Abraham Lincoln: (Hodgenville, Kentucky, 12 feb 1809-Washington DC 15 d'abril de 1865) va ser un polític nord-americà, setzè president dels Estats Units i primer pel Partit Republicà. Com un fort oponent de l'expansió de l'esclavitud als Estats Units, Lincoln va guanyar la nominació delPartit Republicà en 1860 i va ser triat president a la fi d'aquest any. Durant el seu període, va ajudar a preservar els Estats Units per la derrota dels secessionistes Estats Confederats d'Amèrica en la Guerra Civil nord-americana. Va introduir mesures que van donar com a resultat l'abolició de l'esclavitud, amb l'emissió del seu Proclamació d'Emancipació en 1863 i la promoció de l'aprovació de laTretzena Esmena a la Constitució en 1865.

Guerra de Secessió dels EUA: Va ser un conflicte significatiu en la història dels Estats Units d'Amèrica, que va tenir lloc entre els anys 1861 i 1865. Es produeix un enfrontament entre el nord (que demanava un major proteccionisme comercial, l'alliberament dels esclaus i concebia la República com un contracte ineludible) i els Estats Confederatsd'Amèrica (que defensaven la seva independència, el liberalisme econòmic i la possessió d'esclaus).

Dones sufragistes: Fa referència al dret de vot exercit per les dones i per tant el dret polític i constitucional a votar als càrrecs públics electes així com a ser votat. Les dones encara no tenien molts drets, entre altres el dret de vot, i continuaven estant sotmeses legalment a un home. Per això,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L2AC2_T L'època de les transformacions i dels grans Imperis
  • SOCIETAT DE NACIONS I ELS PROBLEMES DE
  • INVENTS DE L'ERA DELS IMPERIS I L'ERA D'INTERNET
  • La riquesa de les nacions
  • Resum Nacions i nacionalisme 1870-1914 Hosbawn
  • imperis colonials segle XVIII
  • Els Imperis Plurinacionals
  • I

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS