nanos

Páginas: 8 (1780 palabras) Publicado: 17 de junio de 2014
EL BAZAR DEL RENAIXEMENT
Sobre la influència d'Orient en la cultura occidental
La tesi central del llibre de Brotton, exposada en aquesta introducció, sosté que la complexa influència dels intercanvis entre est i oest va donar origen a la cultura, l'art i l'erudició que popularment s'associen amb el Renaixement. Des de les croades, Europa i l'Espanya musulmana, l'Egipte dels mamelucs, laTurquia otomana i el llunyà orient van mantenir intercanvis comercials i d'idees, tot i els conflictes militars entre cristians i musulmans. La versió tradicional del Renaixement (que Brotton qualifica de obsoleta) sosté que a finals del segle XIV la cultura europea va començar a redescobrir l'oblidada tradició intel·lectual grecoromana, la qual cosa va permetre que els estudiosos i artistes establertsprincipalment a Itàlia desenvolupessin formes més cultes i civilitzades de pensar i actuar. [ ... ] Aquest enfocament sosté també que el Renaixement va posar les bases sobre les quals es va assentar la civilització europea moderna. L'autor proposa una versió alternativa del Renaixement. Com el mateix títol del llibre suggereix, l'aspecte més important que s'ha de prendre en compte des d'aquestanova visió és que la influència oriental va exercir un efecte decisiu en el panorama de l'Europa continental del segle XVI (intercanvi de productes, idees, cultura, art, etc .), per tant, la idea del Renaixement com assoliment cultural d'occident és elitista i eurocentrista. Però a més l'autor sosté que la nova visió ha de tenir en compte altres factors que van contribuir a canviar la societateuropea i que sovint s'obvien. La invenció de la impremta a Alemanya a mitjan segle XV i la Reforma de Luter a principis del XVI no van ser influïdes pels mateixos factors que van inspirar l'art renaixentista. Els viatges que des d'Espanya i Portugal van conduir al descobriment de noves terres tenien molt poc a veure amb el que succeïa a Alemanya i Itàlia.
El basar oriental és una metàfora adequadaper a les fluïdes transaccions que es van produir al llarg dels segles XV i XVII, quan Europa va començar a definir-se comprant i emulant l'opulència i la sofisticació cultural de les ciutats, comerciants, erudits i imperis dels otomans, els perses i els mamelucos egipcis el flux d'espècies, sedes, catifes, porcellana, majòlica, pòrfir, cristalleria, laca, tints i pigments procedents dels basarsorientals de l'Espanya musulmana, l'Egipte dels mamelucs, la Turquia otomana, Pèrsia, i la ruta de la seda entre la Xina i Europa van proporcionar la inspiració i els materials per a l'art i l'arquitectura de Bellini, Van Eyck, Dürer i Alberti. La transmissió dels coneixements àrabs en matèria d'astronomia, filosofia i medicina també va influir profundament en pensadors i científics com Leonardo daVinci, Copèrnic, Vesalio i Montaigne, les reflexions sobre les obres de la ment i el cos humà, així com sobre la relació l'individu amb el món, es consideren el fonament de la ciència i la filosofia modernes la complexa influència d'aquests intercanvis entre est i oest va donar origen a la cultura, l'art i l'erudició que popularment s'associen amb el Renaixement.
Intenta enfocar la culturarenaixentista brindant al lector un servei amable i necessari: el de fer exercitar la memòria, repassant una sèrie de qüestions que sempre s'estudien en analitzar el Renaixement, però un regularment oblida.
La idea de 'Renaixement' per definir les mutacions culturals a l'Europa de 1400-1600 seria, segons Brotton, una idea desenvolupada tardanament, el primer rastre visible és la Història francesa deMichelet, composta a mitjan segle XIX. El Renaixement va ser descrit per Michelet, Burckhardt i altres amb ulls del seu propi temps. I van acabar descrivint o justificant al segle XIX, caracteritzat per l'imperialisme, la revolució industrial, la pèrdua de poder de l'Església, i una visió romàntica del protagonisme de l'artista en societat.
El llibre, deia, és un excel·lent compendi de coses que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Nana
  • nanos
  • Nana
  • la nana
  • Ñañaras
  • Nano
  • *Nana*
  • Nana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS