Narrativa

Páginas: 11 (2652 palabras) Publicado: 10 de junio de 2014
La transició i l’arribada de la democràcia
L’agonia del règim
És assassinat Carrero Blanco i entra com a nou president del govern Carlos Arias Navarro. Després de la mort de Franco al 20 de Novembre del 1975, Arias Navarro fa un cert intent d’obertura que inclús havia començat abans de la mort de Franco, fan una obertura que es concreta en els espectacles i la informació . Hi ha un retorn ales execucions, com la de Salvador Puig Antich (Març 74) i 5 d’ETA i FRAP. Es posa en marxa una nova llei antiterrorista que endureix la política antiterrorista. És el moment del conflicte del Sàhara (colònia Espanyola) i s’havia pactat amb els saharians del Frente Polisario per fer un referèndum d’autodeterminació però no es va fer perquè el Marroc va dir que tenia drets sobre la zona i la vaocupar aprofitant el moment de descontrol d’Espanya, va fer la Marcha Verde i va ocupar el Sàhara i part de Mauritània amb civils. Llavors Espanya va protestar però poc més.
L’oposició:
L’assemblea de Catalunya: fa mobilitzacions continues. Hi ha la unió de pagesos del 1975. El PSUC que sorgeix de nou i alguns grups socialistes com per exemple convergència socialista, re agrupament socialista i lafederació catalana del PSOE. Convergència Democràtica de Catalunya també són una oposició.
A la resta de l’estat tenim el PCE que es la principal força de la oposició que posarà en marxa una junta democràtica al 74 que està integrat per molta gent, amb gent del PSP, la junta integrada de independents i per monàrquics democràtics. L’altre gran oposició és el PSOE. Que s’ha format a fora (Suresnes) is’ha renovat en un partit més social demòcrata, es quan arriba com a nou president de partit, Felipe González que serà president del govern durant 14 anys. El PSOE va intentar la seva plataforma d’oposició, anomenada la plataforma de convergència democràtica. Al final aquestes dues plataformes es van fusionar i van muntar la “platajunta”. El 2 de novembre Franco va morir i el 22 va ser proclamatrei Juan Carlos I. El rei té un projecte de canvi i fer una mena de transició i convertit Espanya en una democràcia però sap que això ha de ser a poc a poc i per consens, convencent a les persones. Alias Navarro no té aquest projecte ja que és Franquista i no està a favor d’això. Des del Novembre que mor Franco fins el Juny del 76 que dimiteix Arias entre el rei i Arias hi va haver unenfrontament. Tot i que Arias vol fer algunes reformes al Feb 76, no són unes reformes tant importants i el rei no està tant content. Dimiteix i es substituït per una persona de confiança del rei, Adolfo Suárez. Suárez es una persona del règim però té un projecte democràtic i una llei que vol que s’apliqui. “Llei de reforma política”. Ha de ser aprovada per les corts franquistes i no serà fàcil, han denegociar i fer un referèndum per la llei. Tindrà un 77% de la població a votar i un 94% d’aquests posaran un vot a favor, això fa que pressioni a les corts franquistes. L’oposició democràtica fa campanya per l’abstenció de la llei. Finalment, el projecte és presentat a les corts i es aprovat i bàsicament en aquest projecte es suprimeix les Instituciones, nomes, lleis franquistes. En aquesta llei tambées convoquen eleccions a corts constituents i el Juny del 77 hi ha les primeres eleccions democràtiques, hi ha la legalització de partits, fins i tot es legalitza el PCE. És un moment amb una violència social molt gran. Les bandes terroristes estan actuant molt. També hi ha molta activitat ultradretana. “La matança els advocats del carrer Atocha de Madrid”. La gent comená a veure als comunistescom persones i als “fatxas” com dolents. Els partits legalitzats importants van ser PSOE, PCE, UCD, partit de dretes (gens democràtic, líder Manuel Fraga), partits nacionalistes com Convergència, Unió, Esquerra Republicana o PNB.
2.La constitució del 1978 i la primera legislatura
Van decidir formar una comissió de 7 persones que representessin als principals guanyadors de les eleccions....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Narrativa
  • Que Es La Narrativa
  • Narrativa
  • Narrativa
  • narrativa
  • Narrativa
  • Narrativa
  • LA NARRATIVA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS