New age, una nova espiritualitat

Páginas: 25 (6089 palabras) Publicado: 22 de marzo de 2012
ARSBREVIS 2000

NEW AGE:UNANOVA ESPüüTUALlTAT PER AL TERCER MIL.LENNI

ESPIRITUALITAT PER AL TERCER MIL-LENNI APROXIMACI~ FONTS FILOSOFICOTEOLOGIQUES A LES
D LA N V ERA E OA

NEW AGE: UNANOVA

Joan Manuel Gutiérrez

L 'objectiu fonarnental d'aquest article és explorar l'espiritualitat New Age i les seves múltiples rnanifestacions a l'albada del segle XXI. L'autor, que en altrestreballs s'endinsa en les noves formes d'espiritualitat, analitza les característiques d'aquest rnovirnent i en fa una valoració crítica.

El final de segle, amb el conseguent canvi de mil.lenni, desperta en tothom l'interes per tots aquells moviments que ens anticipen el futur. D'entre la munió de nous moviments religiosos actuals, un d'ells, el New Age (la Nova Era)l, de seguida crida l'atenció pelseu ripid creixement i la seva ubiqüitat. El New Age es colelocaal capdavant de les doctrines alimentades per la incertesa que provoca en la gent l'arribada del tercer mil.lenni.2 Tot i aix6, aquest tan sols és un dels molts factors que han permes l'expansió d'una nova moda religiosa.

També se l'anomena Nova Edat, 1'Era dlAquari o la Nova Edat d'or. Cf. R. Berzosa, Nueva Era y cristianismo.Entre el diálogo y la ruptura. Madrid: BAC, 1995. Cf. C. Sarrias, "NuevaEra, jclave del tercer milenio?",Misión Abierta 5 (maig de 1994): 18-20.

A l'hora de donar una definició a aquesta nova religiositat, ensopeguem amb molts entrebancs i dificultats. No podem dir categdricament que el New Age sigui una secta o una religió. Tampoc es tracta Cuna determinada organització seguidora d'una únicadoctrina de tipus universal. 1, encara que faci servir arguments pseudocientífics plens d'idees filosdfiques i teoldgiques innovadores, no és pas una ciencia ni una filosofia. La paraula que defineix més encertadament la seva estructura és la de xarxa (network).3 La seva forma és com un immens filat dins del qual es mouen persones que comparteixen un desig comú de millorar les coses, sense unainfraestructura ben configurada. Ni tan sols posseeixen un codi que reculli les pautes o normes d'actuació. Alld que identifica els seguidors de la Nova Era és el fet de compartir una mateixa mentalitat i cosmovisió. Es presenta, així, com una novetat atractiva en creixement continu. 1, aquesta afirmació, no és pas imaginaria: els sondejos socioldgics ens parlen d'un autentic fenomen social que,amb la seva ambigüitat i el seu atractiu comercial, pot servir de speaker (pregoner) del romanticisme i sentimentalisme religiós present en la societat d'avui dia.
152

FILOSOFIES DE LA NOVA ERA: ENTRE EL PENSAMENT ORIENTAL 1 LES NOVES IDEOLOGIES Sincretisme, gnosticisme i New Age El sincretisme és un dels pilars més importants del pensament newager.4 El podem definir com una munió de teoriesentrellagades que li donen un caracter multiforme. Així, veiem que barreja tot el substrat filosofic de les religions orientals (especialment el budisme), amb el gnosticisme, el canalisme, i alguns elements de l'esoterisme cristih, elements de psicologia profunda i els poders ocults de la ment humana. El sincretisme de la Nova Era es caracteritza per ser una doctrina on s'apleguen principis denatures diverses sota una nova

M. Ferguson considera el New Age com una xarxa formada per moltes xarxes. Pretenen transformar la societat. El seu objectiu esencial és redistribuir el poder. A més, apareix com un sistema obert, una estmctura dissipativa tan rica i coherent, que es troba continuament en estat de fluix, en un equilibri susceptible de reordenació continua, oberta indefinidament a latransformació. L seva funció consisteix a a oferir suport i enriquiment mutu, enfortir l'individu i cooperar en la transformació del cosmos. (Cf. M. Ferguson, La conspiración de Acuario. Transformacionespersonales y sociales en este fin de siglo, Barcelona, 1990). Cf. U. Konig, New Age, Geheime Gehirnwüsche. Neuhausen-Suttgart, 1986.

forma religiosa i espiritual. Aquest fet comporta una gran...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • New Age
  • New Age
  • New Age
  • new age
  • New Age
  • New Age
  • New age
  • New Age

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS