NF1 Normes De Prevenció De Riscos Laborals

Páginas: 12 (2838 palabras) Publicado: 22 de septiembre de 2015

1. Introducció.

La definició de risc laboral apareix en l'article 4 de la Llei 31/1995 de Prevenció de Riscos Laborals, que defineix el terme com la possibilitat de què un treballador sofreixi un determinat dany derivat del seu treball. El concepte de risc laboral esmenta la paraula possibilitat, és a dir, que sota determinades circumstàncies, una persona té la probabilitat d'arribar a sofrirun dany professional.

Un clar exemple pot ser el del treballador que realitza la seva tasca sobre un sòl mullat, doncs aquest, té la possibilitat de relliscar-se i sofrir una caiguda. Així, podem definir perill com el conjunt d'elements que, estant presents en les condicions de treball, poden desencadenar una disminució de la salut dels treballadors.

En el món de la informàtica s'han de tenirmolt en compte tots els possibles riscos que hi poden sorgir en el moment de realitzar qualsevol tasca de manteniment, muntatge i/o instal·lació de qualsevol equip informàtic o xarxa, és per això que té força importància saber quines són les normes i obligacions de la persona que encarregada de realitzar aquestes tasques.

2. Riscos a la feina.

El treballador es veu envoltat d'una sèrie deriscos que si no es coneixen o no estan estudiats i avaluats, poden desencadenar una alteració a la salut; propiciada per un accident de treball, una malaltia professional, o una malaltia comuna derivada de les condicions de treball. Tots els treballadors, sense excepció, estem en major o menor mesura exposats als riscos. La forma d'evitar-los és actuant sobre els mateixos.

Per a això, hem deconèixer quins són els diferents tipus de riscos que ens podem trobar en els llocs de treball, per a després plantar-los cara amb la implantació de mesures preventives. Els riscos en el treball poden ser de diversos tipus:

Riscos físics: el seu origen està en els diferents elements de l'entorn dels llocs de treball. La humitat, la calor, el fred, el soroll, etc. poden produir danys als treballadors.Riscos químics: són aquells l'origen dels quals està en la presència i manipulació d'agents químics, els quals poden produir al·lèrgies, asfíxies, etc.
Riscos mecànics: són els quals es produïxen per l'ús de màquines, útils, o eines, produint talls cremades, cops, etc.
Risc d'altura: es dóna quan les persones treballen en zones altes, galeries o pous profunds.
Riscos per gas: es donen quan lespersones treballen manipulant gasos o prop de fonts de gas.
Risc d'origen elèctric: es produïx quan les persones treballen amb màquines o aparells elèctrics.
Risc d'incendi: es produïx al treballar en ambients amb materials i elements inflamables.
Riscos d'elevació: apareix al treballar amb equips d'elevació o transport.
Riscos de caràcter psicològic: és tot aquell que es produïx per excés detreball, un clima social negatiu, etc., podent provocar una depressió, fatiga professional, etc.
Riscos biològics: es poden donar quan es treballa amb agents infecciosos.

Una vegada que s'han identificat els riscos, el pas següent és procedir a la seva avaluació. Avaluar vol dir estimar en tant que sigui possible la gravetat potencial dels riscos per a poder implantar les mesures preventives mésadequades. A l'hora d'avaluar els riscos hem de tenir en compte dos factors d'una banda, la probabilitat que ocorri un fet, i per un altre, la gravetat que pot tenir sobre una persona.



La Gravetat Potencial, es defineix com el resultat de la probabilitat d'ocurrència del dany, per la severitat del mateix. Al seu torn, la probabilitat que un risc aparegui és igual al nivell de deficiències oconcentració d'agents nocius que existeixin en l'entorn de treball, més el temps d'exposició de la persona a aquestes deficiències.

Per exemple: davant un incendi en el taller de muntatge un empleat es queda en el taller sense moure's degut al pànic. En aquest cas, l'incendi just l'exposició de la persona incrementen la probabilitat d'un risc que, a més, i per la severitat del dany, és altament...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • albert vilanova Prevencio de riscos laborals
  • Prevenció de riscos
  • Prevenció De Riscos Laborals
  • riscos laborals FOL (PALETA)
  • PREVENCI N DEL PLAGIO Y NORMAS APA
  • Riscos
  • Risc
  • Risc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS