Nietzsche

Páginas: 6 (1319 palabras) Publicado: 24 de febrero de 2011
Friedrich Nietzsche 1844-1900
Va neixer a Alemanya en una familia de profundes creences religioses. Va rebre formació de llengües clàssiques i després filologia clàssica. Se sentí atret per la filosofia de Schopenhauer. La seva producció filosòfica va ser força intensa, però l'èxit no l'acompanyà a la vida: la seva mala salut es vamanifestar de molt jove, va viure modestament, va morir paralíticsense ser conscient del seu exit com a filosof...
La seva primera obra fou El naixement de la tragedia. Va escriure bastants llibres, on criticava els aspectes de la cultura europea. Critica també durament la religió i la filosofia tradicional en Aurora. La seva obra més famosa va ser Així parlà Zaratrusta, un llibre on s'està representant a ell mateix on expressa d'una manera similar a labiblia les seves idees. Per acabar cal destacar La voluntat del poder, un conjunt de manuscrits dispersos que van ser manipulats per la seva germana.

Els valors de Nientzsche:
La filosofia de Nietzsche es dificilment clasificable i resumible. Ell deia que per expressar els pensaments era necessari un bon coneixement del llenguatge, i ell el tenia. Nietzsche no té només una sola interpretació delspensaments, i les seves idees canvien al llarg del temps.
Apol·lini i dionisíac:
En la primera obra de Nietzsche "El naixement de la tragedia" planteja el proplema de l'origen de la tragedia grega. El llibre fa homenatge a Wagner, i ens ofereix una visió nova de la cultura grega. En el llibre ens ofereix una visió pessimista de la vida, inspirada en la visió que tenia de la vida Schopenhauer.Diu que la civilització grega va descobrir formes diferents d'enfrontar els esdeveniments de la vida. Auestes dues actituds oposades son l'apol·línia (del deu grec Apol·lo) i la dionisíaca (de Dionís). Apol·lo representava l'equilibri, la mesura, la proporció. Dionis representva la visió de la forca imparable de la vida, dels impulsos.
El coneixement de la sospita: el problema de la veritat.
Enla concepció classica de la veritat: la veritat es la correspondencia entre la idea i la realitat. Per a Nietzsche rebutja aquesta concepció de la veritat. Per a ell no hi ha una única veritat sinó ue hi ha diverses interpretacions, i diu que laveritat única i objectiva és un invent del passar. Per a nietzsche la veritat no existeix, per tant tampoc existeix la falsedat, només hi ha perspectivesdiferents. Això se'n diu perspectivisme. No hi ha idees més verdaderes ni més falses, sinó que les més útils són les que s'imposen. Diu també que hi ha perspectives útils i d'altres perjudicials, per tant defensa l'utilitarisme. Per exemple: el cristianisme no és fals, tampoc verdader, però si que és perjudicial ja que desvaloritza la vida.

La critica dels valors morals:
Nietzsche proposa latransvaloració dels valors morals que fins ara han dominat en la cultura Europea. Per a Nietzsche no hi ha un ordre inmutable dels valors morals. Per a ell diu que hi ha dos morals, la moral que esta a favor de la vida, la dels senyors o nobles, la dels forts, que diuen que sí a la vida, la la moral dels esclaus o febles que no poden participar en els valors dels poderosos ja que tenen un sentimentd'inferioritat i por. La moral dels senyors és l'afirmativa acceptació de la vida, es la moral dels individualistes ue segueixen els valors i un camí que ells mateixos dicten. També creu els febles s'apollen a la religió, ja que creuen en un món del més enllà de la vida, i s'atesen a uns valors per poder anar a aquell món. I amb la religió també consegueixen que els forts es preocupin per a simateixos,ja que la debilitat d'un home és la seva força ja que amb la força l'home feble fa sentir culpable a l'altre (victimisme) i tinguin una mala conciencia, un sentiment de culpa, que ells (febles) mai no podran sentir ja que conteneixen els seus instints basantse en els valors de la religió. Però en el fons els febles han eligit el camí fàcil, típic d'un esperit sense força i esclau. Per a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Nietzsche
  • Nietzsche
  • Nietzsche
  • Nietzsche
  • nietzsche
  • Nietzsche
  • Nietzsche
  • Nietzsche

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS