nuevas tecnologias

Páginas: 15 (3543 palabras) Publicado: 4 de febrero de 2014
La ressenya és un tipus de text breu destinat a fer conèixer i divulgar qualsevol activitat o manifestació artística (una exposició, una obra de teatre, una pel·lícula…)  o el contingut d’un escrit (un article, un estudi, una obra literària, un llibre d’assaig…), tot fent-ne unadescripció i una valoració crítica.
 


Les ressenyes literàries apareixen habitualment a la secció de cultura oliteratura dels diaris i les revistes, sobretot les especialitzades, i solen fer referència a obres publicades recentment. També poden acomplir una bona funció acadèmica  ―bé sigui a l’institut bé sigui a la universitat― ja que són un tipus d’escrit molt adequat per donar compte de l’aprofitament que s’ha fet de la lectura d’un llibre. No cal dir, doncs, que aquest caire entre periodístic i acadèmicque sol tenir la ressenya fa  que sigui un tipus d’escrit molt adient per a fer aportacions a la revista del centre. 

L'autor d'una ressenya s'hi ha de plantejar algunes qüestions que ha d'anar responent al llarg de l'escrit i que en determinen el caràcter, el qual ha d’oscil·lar entre un enfocament més descriptiu i expositiu i un altre de més valoratiu i argumentatiu, entre un estil mésdivulgatiu i un altre de més especialitzat ―segons el públic a qui vagi dirigida―, i sempre amb la finalitat primordial d’orientar, i fins i tot influir, de manera crítica, i per tant amb rigor i fonament, el receptor o futur lector de l’obra ressenyada. 

En qualsevol cas, és imprescindible tenir present que, a diferència d’altres escrits tradicionals en l’àmbit acadèmic,  una ressenya no és unsimple resum de la lectura realitzada, ni tampoc un escrit on el lector expressa, de manera subjectiva i  gratuïta, el seu gust o opinió personal sobre l’obra llegida.   
Per a elaborar una ressenya, primer et caldrà fer una bona lectura comprensiva i pausada del text en qüestió, cosa que voldir deturar-te en tots els passatges obscurs que hi hagi a fi d’intentar desentrellar-los;  que no et facimandra, doncs, agafar el diccionari,ni consultar les enciclopèdies o les fonts que et convingui per resoldre dubtes i aclarir referents culturals o literaris que hi apareguin. Si el text que vols ressenyar és un llibre, una bona bona manera de fer un bon seguiment de la seva lectura és usar un full en blanc doblegat com a punt de llibre, així hi podràs anar anotant tot allò que et convinguirecordar,situar, preguntar o consultar.
Un cop t’hagis llegit el llibre, i per tal d’elaborar-ne una bona ressenya, cal que  segueixis aquests quatre passos:

1r.- Buscar informació ________________________________
Com que la clau d’una bona ressenya és la capacitat del seu autor de ser crític, i no podem fer una valoració crítica si no coneixem una mica allò de què parlem, abans d’escriure la tevaressenya t’hauràs d’informar una mica sobre tots aquells aspectes que estiguin relacionats amb l’obra que vols tractar. Com a orientació general, t’aconsellem que busquis informació sobre aquests cinc:
-Informació general sobre el marc històric i cultural de l’obra.
-Informació general sobre la vida i l’obra de l’autor.
-Informació específica sobre episodis i circumstàncies de la seva vida que elpoden haver influït en l’escriptura del llibre.
-Informació general i/o específica sobre el tema principal i els temes secundaris de què tracta l’obra.
-Altres obres del mateix autor que tracten del mateix tema. Temes a què es va dedicar més l’autor i per què.
-Obres literàries i artístiques d’altres autors que també tracten el mateix tema.
 
2n.- Tractar la informació______________________________
És el pas de la ressenya més exigent des del punt de vista cognitiu, i per tant el que et demanarà més atenció i dedicació.  Tractar la informació consisteix a sotmetre-la, d’una banda, a una anàlisidescriptiva, i de l’altra, a una anàlisi crítica. És important que tractis només, o si més no  fonamentalment, el contingut concret del text que vols comentar i que, doncs, no et dediquis a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Nuevas Tecnologias
  • NUEVAS TECNOLOGIAS
  • Nuevas tecnologias
  • Nueva tecnologia
  • Nuevas Tecnologias
  • nuevas tecnologias
  • Nuevas Tecnologias
  • tecnologias nuevas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS