Nutricion y digestion

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 5 (1119 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 11 de enero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
BIOLOGIA TEM.A 2 –LA NUTRICIO I LA DIGESTIO

Els nutrients: Subtancies que proporcionen l’energia i la materia que necessita l’organisme.
Els aliments: Substancies que proporcionen els nutrients necessaris per la vida.
Nutricio animal: conjunt de reaccions químiques que permet als animals obtenir i utilitzar els nutrients que tenen els aliments.
Tipus de nutrients: Glucids: Aporten energia ales cel.lules
Lipids : constitueixen les reserves d’energia
Proteïnes: Contitueixen els músculs, ossos, tendons i lligaments.
Aigua: És essencial perquè transporta els nutrients
Substancies Minerals: Son importants pk formes part dels ossod (fosfatcalcil), o de la sang (io ferros)
Macronutrients: es (necessiten en grans quantitat (fècules, sucres, greixos proteïnes i aigua)
Micronutrients: regulen les reacions químiques(vitamines iode i ferro)
Respiracio cel.lular:Proces on s’allibera energia emmagatcemada en molècules (energiaa química) o s’allibera en forma de calor (energia calorífica).
Dieta: Es el tipus,quantitat i proporciód¡aliments que s’ingereixen en un temps determinat-
Aliments Complets: Tenen tots els tipus de nutrients (llet,ous)
Aliments Incomplets : Nomes tenen alguns nutrients (sucre. Oli, mantega)
Per tenir bona nutrició: Menjar de tot, menjar la quantitat necessària, menjar cada dia fruita i verdures, alternar carn i peix, no abusar dels ous ni de greixos animals, menjar fruita i amanides,repartir els apats alllarg del dia., esmorçar bé, beure 1¡5l. Daigua a dia, no abusar de la sal i no beure alcohol.
Malalties: intoxicacions (quan introduïm substancies tòxiques a l’organisme)
Infeccions(quan ingerim microbis amb algun aliment
Obesitat (augment excessiu del teixit adipós sota la pell i al voltant dels òrgans, es degut a alimentació inadequada i tenen perill per la seva salut.
Anorexia (pèrduade gana que provoca disminució de pes corporal) la de tipus psíquic es la anorèxia nerviosa que son malalts que prenen laxants i es provoque vòmits.
Bulimia: Transtorn psicològic es menja molt i en poc temps.
IMC= kg/m
Els processos de la nutrició son digestio, respiració, circulació excreció.
Principals funcions de l’aparell digestiu: Tastar i ingerir els aliments – Reduir les gransmol.lecules- Absorbir les molècules simples- Eliminar restes ingerides-
Aparell Digestiu: ingereix aliments i els degrada mitjançant la digestio find que es converteixen en molècules petites fins que son petites i poden entrar a les cèl·lules, la resta son expulsades a l’exterior.
El Tub digestiu es un tub amb orifici dentrada (boca i un atre de sortida (anus) i podem distingir sis regions : caevitatbucalm farine, esòfag, estomac, inteti prim i intestí gros.
A l’interior van a parar les ecrcions de les glàndules digestives (les k estan a dins com les glàndules gastiques de l’estomca) i les que estan a fora o glàndules anexes (glàndules salivals, fetge i pàncrees)
Sucs digestius:Son uns líquids am proteïnes especials per trencar les molècules dels aliments en milecules mes petites.
LA cavitatbucal es per on s’ingereix l’aliment esta formada per llavis, galtes, paladar dur i paladar tou i per la base de la boca. A l’interior de la boca hi ha la llengua i les dents. La saliva es un líquid format per aigua, gracies a ella l¡aliment queda humit i es fa mes fàcil de engullir- Entre la cavitat bucal i la faringe i ha les amígdales que son estructures que actuen contra els microbis,
Laingestió es fa a la cavitat bucal, les dents tallen i trituren l’aliment, la saliva els lubrifica i inicia la figestio química, laliment passa a lesofag amb limpuls de la llengua.
Les demts son estructures dures que serveixen per tallar i mastegar els alimets Tenen part externa (corona) part interna (arrel) i part intermèdia (coll= estan recobertes de esmalt i formades per dentina. Els adults...
tracking img