Nutrición Y Deontología

Páginas: 7 (1716 palabras) Publicado: 17 de diciembre de 2012
OBESITAT, NUTRICIÓ, PUBLICITAT DELS ALIMENTS i ACTIVITAT FÍSICA



RESUM

La obesitat, considerada per la OMS com “l’epidèmia del segle XXI”, és un problema mundial causat, principalment, pels hàbits de conducta de la societat actual. El sedentarisme, el baix gast energètic i la influència de la publicitat alimentària en diferents grups d’edat juguen un paper important com a factorsdesencadenants d’aquesta. La situació actual requereix una resposta coordinada d’agents implicats com la indústria alimentària, el sector de la publicitat, les autoritats sanitàries, educadors, entre d’altres.



NORMATIVA EXISTENT

Responent a la qüestió que se’ns planteja, existeix un marc normatiu que regula tots els aspectes relacionats en l’àmbit de l’obesitat, nutrició, publicitat delsaliments i activitat física.



Constitució europea de 1978, article 43

Reconeix el dret de la protecció de la salut i demana als poders públics organitzar i tutelar la salut pública a través de mesures preventives, prestacions i serveis necessaris.

L’article preveu que els poders públics fomentin la educació sanitària, l’educació física i l’esport.



Llei 14/1986, 25 abril general desanitat

Dona resposta a les previsions de la constitució i pel que fa a la seguretat alimentaria estableix a l’article 18 com a una de les actuacions sanitàries del sistema de la salut: el control sanitari i la prevenció dels riscos per a la salut derivats dels productes alimentaris, incloent-hi la millora de les seves qualitats nutritives.

Des de que l’organització i la regulació de lasanitat alimentaria va entrar en vigor, s’han produït importants canvis organitzatius i normatius que han donat lloc a un nou concepte de la seguretat alimentaria per la necessitat de consolidar la confiança dels consumidors en la seguretat dels productes alimentaris.

La globalització dels intercanvis comercials i els moviments migratoris, els canvis en les preferències de consum alimentari inutrició dels ciutadans espanyols plantegen nous problemes que exigeixen solucions legislatives noves.

Es important destacar la tendència creixent de l’obesitat i sobrepès que segons la OMS ja és una pandèmia.



Llibre blanc de la comissió Europea (12 gener 2000)

Llibre sobre seguretat alimentaria, en el qual es dissenya una nova concepció comunitària de la regulació alimentaria percomplimentar i modernitzar la legislació de la Unió Europea en l’àmbit de l’alimentació.

El seu millor exponent es el reglament num.178/2002 del parlament Europeu i del consell del 28 de gener del 2002 pels quals s’estableixen els principis i els requisits de la legislació alimentaria, es crea l’autoritat europea de seguretat alimentaria i es fixen procediments relatius a la seguretat alimentaria.Aquesta llei parteix de la idea que la protecció efectiva del dret a la seguretat alimentaria de homes i dones requereix un enfocament general que previngui els riscos associats a l’alimentació. Aquesta també te en compte la importància creixent dels riscos nutricionals donada la preocupant prevalença d’obesitat i obesitat juvenil i infantil i altres perspectives de la seguretat alimentaria queincideixen en els drets dels ciutadans.





Llei 11/2001, de 5 de juliol

S’aprova aquesta llei i es crea l’agència espanyola de seguretat alimentaria i nutrició on l’objectiu principal es promoure la seguretat alimentaria.

S’ha de tractar i regular en l’àmbit d’aquesta llei la matèria de nutrició, relacionada amb l’alimentació correcte, ja que es una qüestió preocupant (demostrat per lallei 11/2001 de 5 de juliol que va ser modificada mitjançant la disposició vuitena de la llei 44/2006, de 29 de desembre) per tal d’introduir en el seu àmbit aspectes relacionats amb la nutrició.

Aquesta modificació va ser realitzada gràcies als treballs de l’agencia espanyola de seguretat alimentaria i nutrició per iniciar la lluita contra l’obesitat (Estratègia NAOS).



Article 1....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Deontologia
  • DEONTOLOGIA
  • Deontologia
  • deontologia
  • Deontologia
  • Deontologia
  • DEONTOLOGIA
  • deontologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS