Olaes

Páginas: 6 (1383 palabras) Publicado: 11 de noviembre de 2012
PRIMER PAS: DOCUMENTACIÓ GENERAL
Nom de l’edifici: Erectèon
Arquitecte: Mnèsicles i Filocles
Cronologia: S. V a.C (421 – 405)
Localització: l’Acròpolis d’Atenes
Materials utilitzats: Marbre del pentèlic
Sistema constructiu: arquitravat
Tipus d’edifici: Temple
Biografia de l’autor: Mèsicles va ser un dels arquitectes de Pèricles que es va encarregar de la construcción de Propileus (entradaAcròpolis) i després Erectèon. Als dos edificis va resoldre la dificultat que es va generar per la topografía irregular del terreny.
Dimensºions: 11.36m d’’amplada X 22.76m d’allargada

SEGON PAS: ANÀLISI FORMAL
4 façanes, una cel·la separada de l’opistòdom per un mur (dos opistòdoms). Tot era la sala principal. El pòrtic oest estava aixecat amb columnas adosades. El pòrtic sud de lescariátides (columnas que simulen dones).
Temple d’ordre jònic: columnas amb base i el fus de les columnas d’aresta viva i el capitell és amb bolutes. L’entaulament era amb l’arquitrau de 3 franges, el fris amb relleu i la cornisa.
Elements de suport
Cariàtides, murs i columnas jòniques. Columnes jòniques amb una base, capitell amb dos volutes amb un fus esvelt i un fus acanolat amb arestes planes.Elements suportats
Frontó I coberta amb dos aiguavessos, entaulament amb un fris amb relleu continu, uma cornisa I un arquitrau de tres franges.
Espai exterior
Planta adaptada al terreny irregular, pòrtic nord amb columnes jòniques, té un cos rectangular. L’edifici està construït a escala humana i hi predominen les línies horitzontals i rectes.
Façana: El temple té quatre façanes per poderadaptar-se a la irregularitat del relleu. Té dues entrades, la principal que és d’ordre jònic, es troba a la façana est i és hexàstil. L’entrada dóna a una cel·la dedicada a la deessa Athenea. La façana nord és tetràstil i d’ordre jònic. El pòrtic oest tenia quatre columnes adossades i estava més aixecat que la resta de l’edifici. Finalment, el pòrtic nord que és el que mira al Partenó. Les columnesd’aquest pòrtic han estat substituïdes per cariàtides.
Aquestes façanes són acompanyades d’una gran varietat de nivells, de pòrtics i de columnes. Per primer cop en un temple s’utilitzen proporcions i cànons diversos.
Obertures: Les obertures del temple són la porta de la façana est, la nord i la sud. A la façana oest no hi ha obertures.
Relació amb l’interior i l’entorn: El temple està situat al’Acròpolis d’Atenes, s’adapta a l’entorn/relleu. La tribuna de les cariàtides s’orienta cap al Partenó. Aquest edifici no és envoltat per cap altre.
Elements decoratius: Conté cariàtides a la façana nord. El coll d’aquestes, que és la part més prima, és reforçada per unes llargues melenes perquè cada una d’elles tingui més estabilitat i equilibri. Les cames, també per estabilitat, una d’elles estàflexionada. Els vestits que duien estaven realitzats amb la tècnica dels draps mullats per poder entreveure la forma del cos.
El fris que envoltava el temple tenia escenes de la llegenda d’Erecteu, que va ser un dels primers reis de la ciutat d’Atenes. Al final del fust de les columnes hi apareixia la decoració vegetal.
Espai interior
Té una planta irregular a causa de la irregularitat delrelleu. El cos central és rectangular i està format per una cel·la on hi havia l’estàtua d’Athenea com a divinitat principal. Separada per un mur trobem dos opistòdoms, un dedicat a Posidó i l’altre a Erectèon. El pòrtic nord és la porta d’entrada cap a l’opistòdom i a la façana de les columnes adossades, és a dir, a l’est hi havia un petit jardí amb una olivera commemorar a Athenea.
Al costat delpòrtic de els cariàtides hi havia la suposada tomba del mític rei d’Atenes Cecrop.
Unitat i fragmentació: Temple fragmentat completament asimètric i el seu punt ordenador és el cos central del temple.
ESTIL
És un temple d’estil jònic amb columnes més primes que en l’estil dòric, amb un entaulament i frontons més lleugers amb una ornamentació molt refinada. No segueix el cànon i les mesures...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ola,ola,ola
  • Ola De La Ola
  • Ola Ola
  • Ola Ola
  • Ola ola
  • Ola la ola
  • OLA* OLA*
  • Olaa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS