Ortega y Gasset

Páginas: 8 (1911 palabras) Publicado: 15 de abril de 2012
- Biografia

José Ortega Gasset va néixer el 9 de març de 1883 a Madrid. Filòsof i assagista espanyol, va ser un dels principals exponents de la teoria del perspectivisme i de la raó vital i històrica, en un context on hi predominava el moviment Noucentista. Va ser fill d'una família benestant i pertinent de l'alta burgesia madrilenya. El seu pare, José Ortega i Munilla es dedicava alperiodisme, mentre que la seva mare, Dolores Gasset, pertanyia a la burgesia liberal de finals del segle XIX. L'entorn en que creix, es mourà al voltant d'aquestes activitats que el portaran a participar tant en la política com en el periodisme, i així anirà consolidant la seva actitud envers la filosofia.
Al 1902 es llicenciarà en Filosofia, tanmateix, continuarà estudiant fins que el 1908 tornarà cap aMadrid i obtindrà una càtedra en Metafísica sense haver publicat cap obra encara. Al mateix any, es casa amb Rosa Spottorno i Topete.

L'any 1911 viatja a Alemanya on començarà a posar en pràctica els seus ideals regeneracionistes a partir de publicacions periodístiques. Però no serà fins el 1916 que començarà a publicar les seves obres com “Meditacions del Quijote” (1914), “L'espectador” (1916), iaixí iniciarà el període perspectivista de la seva filosofia.

En el 1923 fundarà la “Revista d'Occident”, caracteritzada per l'oposició de Gasset a la dictadura de Primo de Rivera, que comportarà la seva dimissió de la càtedra, l'any 1929. Tot i així va continuar desenvolupant les activitats filosòfiques i tanmateix va donar classes, algunes de les quals seran recollides posteriorment en la sevaobra “Què és la filosofia?, els aspectes tractats en aquesta obra corresponen al període racio-vitalista del seu pensament, iniciat el 1923.

El tema de “Nuestro tiempo” (1923), corresponent a la seva època de pensament perspectivista, fou seguit de l'article “Ni vitalismo ni racionalismo” (1924), inici de l'època ràcio-vitalista orteguiana, reflectida sobretot a Kant.

“Reflexiones de uncentenario “(1929), “En torno a Galileo” (1933), “Historia como sistema” (1936), “Ideas y creencias” (1940) i “¿Qué es filosofia?” (1956); en quant a la problemàtica político-social, Ortega en tractà a “España invertebrada” (1922) i a la “Revelión de masas” (1930), obra que assolí una gran difusió.
Funda la revista “España” (1915) i serà elegit diputat el 1931, del 1936 al 1945 residí a França, Holanda,Argentina i Portugal. Tornat a Madrid, hi fundà amb Julián Marías “l'Instituto de Humanidades” (1948) i començà l'any 1946 la publicació de les seves “Obras Completas”, que han inclòs diversos escrits pòstums. Assagista destacat pels temes tractats, la força del seu estil és més gran que no l'originalitat del seu pensament, a partir del qual tanmateix ha estat creada tota una escola que accentua laimportància filosòfica del mestre. En aquest sentit, cal remarcar l'intent orteguià de superar tant l'idealisme com el realisme mitjançant l'establiment de la vida com a “realitat fonamental”, del jo com a “jo i la seva circumstància” i de la primacia de la raó vital (ràcio-vitalisme).

Ortega s'exiliarà a causa de la Guerra Civil espanyola i tornarà l'any 1945. Realitza el seu últim viatge aAlemanya el 1950 on serà nombrat Doctor Honoris Causa per les universitats de Marburgo y Glasgow. Finalment, tornarà a espanya el 1955, i en aquest mateix any morirà a Madrid el 18 d'octubre.


















- Context històric

Ortega es va veure afectat per la crisi del 98, la dictadura de Primo de Rivera, la Segona República en la qual va participar activament en un principi, la guerra civil iel seu exili, la Espanya franquista i tanmateix les qüestions europees com la Guerra Mundial, l'ascens del nazisme, la postguerra,etc.
Va estudiar a Madrid i va ampliar els seus estudis a Leipzig, Berlín i Marburgo, rebent la influència de neokantià Herman Cohen.
El 1910 guanya la càtedra de Metafísica de Madrid.  Destaquen altres espanyols que també reben influència de la càtedra com: García...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ortega Y Gasset
  • Ortega Y Gasset
  • Ortega y gasset
  • Ortega y gasset
  • Ortega y gasset
  • ortega y gasset
  • Ortega Y Gasset
  • Ortega & gasset

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS