PAC 1 Psicologia del Desenvolupament I UOC

Páginas: 8 (1827 palabras) Publicado: 12 de mayo de 2014
Definició del concepte de cultura.

Podem concebre la cultura com la idea que té un grup social concret del l’entorn en què viu i on s’ha anat desenvolupant al llarg del temps. Tot el coneixement que s’ha anat acumulant per part d’aquest grup social ha donat lloc a diferents tecnologies o creences. La idea és que aquest coneixement acumulat es transmeti a noves generacions per tal de formar iincloure nous membres en aquesta societat. Això s’aconsegueix a través del que s’anomenen Pràctiques Culturals. A través d’aquestes pràctiques culturals els membres d’aquesta cultura inclouen els nous membres per tal que les aprenguin, en formin part i les perpetuïn a altres generacions posteriors i així mantenir aquesta cultura viva.
És la mateixa cultura la que ofereix i promou l’aparició delsentorns específics on aquestes pràctiques culturals es puguin dur a terme. Promourà, per exemple, entorns específics de resolució de problemes o la freqüència amb la qual es duen a terme certs esdeveniments, relacionats, és clar, amb la cultura en què viuen. Aquesta cultura també regularà la dificultat i la idoneïtat d’aquestes tasques.

A mi, m’agradaria relacionar aquest concepte de cultura ambl’escena que va del minut 34:06 fins al minut 39:38.

Les diferents escenes que podem veure en aquests minuts de vídeo exemplifiquen, al meu entendre, diferents aspectes culturals de l’entorn que envolta el nen. El primer que veiem és un nen conduint un tractor i seguidament el veiem essent partícip de l’activitat familiar, donar de menjar al animals, que en aquest cas és el mitjà d’economiafamiliar. Hem de tenir en compte que l’ambient on viu aquest nen és un ambient rural. En si, aquest context rural també es pot considerar una societat o una cultura. “Les cultures ajuden, de manera específica, els nous membres del grup a dominar els coneixements de tota mena que es jutgen rellevants per participar activament en els diverses pràctiques” (Miras i Onrubia. 2008. pàg. 50) . Una culturano ha de ser necessàriament la cultura oriental o occidental per posar un exemple; pot ser restringida a àmbits més concrets de la societat. En el cas que ens ocupa, com ja he dit en la definició del concepte, el nen està perpetuant els models culturals de la societat que l’envolta, en aquest cas una societat rural, on s’espera que el nen prengui part en les pràctiques culturals des que n’éscapaç.

M’agradaria fer palès, però, que la societat i la cultura en què es troba no considera necessària únicament l’educació en aspectes purament culturals de la zona rural en què viu, com és el cas que ja he comentat més amunt de donar menjar als animals o d’ajudar en les diferents tasques de l’economia familiar, sinó que també dóna importància al fet de l’educació formal, allò que aprèn al’escola, com és el cas de l’escena final que va del minut 35:15 fins al 39:38. En aquesta escena, el que comença essent una activitat d’ajuda en matemàtiques per part de la mare acaba convertint-se en una activitat de grup en què tota la família pren part i s’involucra. Per tant, entenc que té la mateixa importància culturalment parlant tant “l’educació cultural” basada en les pràctiques socioculturals decada cultura específica com “l’educació formal” a l’escola on s’introdueixen altres aspectes, potser no tant relacionats amb l’ambient sociocultural directament però no menys necessàries per al desenvolupament de l’individu dins de la societat.



Definició del concepte de participació guiada

El concepte de participació guiada ha estat desenvolupat per Barbara Rogoff i parteix de la ideaque l’aprenentatge infantil es duu a terme gràcies a la participació i a l’observació actives en activitats que són específiques d’una cultura o grup social. La participació guiada són les situacions d’interacció amb diversos membres de la comunitat que es comuniquen mentre participen en una activitat. L’adult o el company amb més experiència ajuda a l’aprenentatge a través de cinc punts...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Pac 1 psicologia del desenvolupament
  • Pac 1 Psicologia Social Uoc (2012)
  • uoc pac-d psicologia del desenvolupament
  • Pac Marketing I
  • Psicologia Del Desenvolupament Pac
  • Metodes pac 1 uoc
  • PAC 1 DESENVOLUPAMENT
  • PAC 1 FINAL Desenvolupament

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS