PAC1 Introducció societat xarxa

Páginas: 7 (1505 palabras) Publicado: 10 de noviembre de 2014
El terme societat xarxa va ser creat per Jan Van Dijk a la seva obra De Netwerkmaatschappij a l’any 1991. Encara que Manuel Castells ha contribuït al seu desenvolupament i popularització al seu llibre Societat xarxa, el primer volum de la trilogia “La Era de la Información”.
La societat xarxa, no es una novetat del nostre món actual, aquest terme va néixer anys enrere, des de la prehistòriaels humans estaven connectats entre ells d’una forma o altre.
Durant el transcurs de la història, aquesta societat xarxa ha anat evolucionant en el temps i en l’espai, va créixer en una realitat dual, una dualitat en el sistema de mitjans: per una banda, els mitjans analògics (premsa, ràdio, televisió i cinema) i per l’altra, aquests mateixos mitjans digitalitzats, en coexistència amb l’ordinadoramb Internet, augmentant les possibilitats de connectar-se, rebre informació i compartir-la, tot amb l’ajuda de la revolució tecnològica d’aquest medis de comunicació.
Mitjançant la digitalització dels mitjans arribem a una naturalesa dual, entre la informació i l’entreteniment, on dos trets es veuen afectats: l’audiència potencial i el grau de participació. Això dona lloc als mitjans decomunicació de massa, la informació dual era per a la societat en massa, aconseguint una simbiosi perfecta entre la idea de massa i la idea de comunicació entesa com a intercanvi d’informacions.

Vull citar una pel·lícula que reflexa el poder que te la comunicació de masses i com es comporta una societat seguint a la massa. Aquesta pel·lícula és “La ola”, basada en la novel·la “La tercera ola”, deMorton Rhue (1981), que a la seva vegada es basava en l’experiment de la “Tercera ola” de un professor de l’institut de “Palo alto (California)”.

Pensant en aquestes aportacions, podem dir que la nostra generació hem crescut juntament amb la digitalització dels mitjans, vivint tota la seva evolució, començant per internet. Vam ser els que vam créixer paral·lelament amb aquest mitjà de comunicació,d’intercanvi d’informacions, vivint en primera plana tota la revolució que comportava a la nostra societat, una societat analògica que s’estava convertint en una societat xarxa.

Gràcies a la tercera revolució industrial, introductòria de nous mitjans com la informàtica, robòtica, telecomunicacions, etc. es produeixen grans canvis a la nostra societat. Bàsicament l’essència a l’àmbitprofessional es el treball intel·lectual, com a font de màxima estimació es valoren les energies mentals.
Aquesta revolució, per a mi, una revolució informàtica digitalitzada, provoca una divisió digital dins del mateix país, com també entre diferents països amb desenvolupament desigual. El desenvolupament de la informació i la comunicació durant els darrers anys en aquests països desenvolupats, sumat ales tendències de globalització política i econòmica, en que l’espai de fluxos- que són espais d’intercanvi d’informacions mitjançant xarxes de comunicació- esdevé cada cop més important que l’espai de llocs, ha fomentat l’apreciació de societat informacional. Per entendre’ns, és obvi que en una societat xarxa, desenvolupada digitalment com ja hem esmentat avanç, i amb la revolució tecnològica quecomporta la introducció d’internet, la comunicació entre “nodes”- com Manuel Castells defineix els punt d’intercanvi d’informació- no sigui físic en un espai concret, sinó que predomini l’intercanvi d’informacions per la xarxa.
A aquesta societat informacional s’oposa el model de societat en transició, com són la de països com Espanya i Portugal, societats avançades respecte a les del Sud, quepertanyen a Europa, però que no han desenvolupat plenament les variables de tecnologia, economia, benestar social i valors.
Cert és que amb la crisis global marcada pels excessos en l’especulació immobiliària, i que ens perjudica des de 2008, aquest desenvolupament tecnològic no s’ha pogut evolucionar, així que l’ús d’aquestes tecnologies no està plenament imbricat en totes les dinàmiques...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Societat En Xarxa
  • La societat xarxa de manuel castells
  • PAC1 INTRODUCCIÓ A LA CRIMINOLOGIA
  • Variables Informacionals Que Permeten Establir La Distinció Entre Societat En Transició I Societat Xarxa.
  • Espai-Temps A La Societat En Xarxa
  • Societat xarxa i virtualitat real
  • T1 Introduccio a les xarxes de computadors
  • PAC1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS