Periodo De Entreguerras

Páginas: 10 (2388 palabras) Publicado: 14 de noviembre de 2012
TEMA 8
El periode d’entreguerres

LA REVOLUCIÓ RUSSA

L’autocracia Tsarista:

El tsarisme era una autocracia: el tsar governava per decret, no estava subjecte cap constitució ni havia de respondre davant d’un Parlament. Una burocràcia fidel i un exercit poderos asseguraven el control de l’ Imperi, i la Esglesia Ortodoxa constituia els grans pilars.L’agricultura era l’activitat principal, i la terra era en mans del terratinents, que pertanyien a l’aristocracia privilegiada. La majoria de població eren pagesos.

En algunes zones de l’Imperi es va començar un proces industrial impulsat per capital estranger. Va surgir un proletariat industrial, que treballava a fabriques x sous molt baixos.

Entre els obrers es va fundar el PartirSocialdemócrata Rus, que es va dividir en bolxevics i menxevics. Bolxevics: Lenin, que defesava la necessitat d’impulsar a Russia a una revolució social.

La revolució de febrer

La conjuntura de la Iww, va crear un esclat revolucionari. Russia no estava preparada.

En consequencia van haver desastres militars. La mobilització de pagesos va comportar el descens de la producció agrícola, malestar entre elsobrers i els pagesos. Aixo va desacreditar a Nicolau II.

Els consells obrers exigien al tsar la retirada de la guerra i la fi de l’autocracia.

La caiguada del tsarisme

El febrer del 1917, una revolució a San Petersburg va provocar la caiguda. El poder va passar a mans del govern provisional dirigit per Kerensky i la Duma. Es van iniciar unes reformes i Russia es va convertir en unaRepublica Democratica.

La revolució d’octubre

La lentitud de la reforma agraria i el manteniment de Russia, va crear el descontentamen popular i la influencia dels bolxevics, que volien derrocar el govern provisional i insataurar el socialismo.

Els bolxevics aspiraven a la formació d’un govern de soviets obrers i pagesos. En el seu programa prometien la pau, el repartiment de terres entre elspagesos, la direcció de les fabriques pels obrers i la nacionalització de la banca i els mitjans de transport.

El 25 d’octubre, els soviets, impulsats pels bolxevics, es van sublevar i es van fer amb el poder i van destruir el govern provisional. Amb el suport del congres dels soviets de russia, Lenin va formar un govern obrer.

El nou govern sovietic va establir les primeres mesuresrevolucionaries: les terres van ser expropiades per repartir-les entre els pagesos i les fabriques van qedar sota el control de comitès obrers.

L’URSS DE STALIN

- La guerra civil i la creació de URSS

El nou govern sovietic va haver de fer front a una guerra civil que va durar tres anys. Una fracció de l’exercit tsarista, integrada per antigues classes privilegiades i per pagesos benestants, vancrear l’ Exercit Blanc.

Els bolxevics van crear l’ Exercit Roig, que sota la direcció de Lev Trotsky va aconseguir imposar-se. Durant el conflicto, el partit bolxevic, havia pres en nom de Partit Comunista de la Unio Sovietica, i s’anava fent amb el monopoli del poder i altres partits van quedar exclosos.

El 1922 es va crera la URSS, un estat federal que reunia totes les nacionalitats delvell imperi dels tsars. L’URSS es governava amb un Parlament, i un sol partit.

Es tractava d’un sistema tatalitari, en el qual l’estat i el partit quedaven identificats i en el qual les institucions no eren elegides democraticament. El nou sistema politic justificava la dictadura del proletariat: el poder era exercit per partit comunista que representava la població.

La pugna del poderLenin, el lider de la revolució, va morir el 1924 en un moment en que es debatia quin era el millor camí pero consolidar-la.

Propostes diferents va enfrontar Trotski i Stalin. Trotski mantenia que calia exportar la revolució i provocar-la en altres paisos. Stalin proposava la construcció del socialismo en un unic pais, tot convertint la URSS en una gran potencia que fos el bressol de les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Periodo de entreguerras
  • periodo de entreguerras
  • periodo entreguerras
  • El periodo entreguerras
  • Período de entreguerras
  • Período Entreguerras
  • El Período De Entreguerras
  • El período de Entreguerras

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS