Persoatges de terra baixa

Páginas: 5 (1090 palabras) Publicado: 22 de febrero de 2012
Personatges
Al llarg de l'obra de Terra baixa apareixen un total de dotze personatges, dels quals els més importants formen el típic triangle amorós: el Manelic (com a personatge principal), el Sebastià (com a personatge antagònic del Manelic) i la Marta (la dona per la qual els dos lluitaran).[7][18][20]
Marta
La Marta ha viscut tota la seva infància a Barcelona en un estat de pobresa màxima,fins que als catorze anys la seva mare mor i la recull un captaire que pren la figura de pare. En la seva companyia, arriba a les grans terres del Sebastià, del qual accepten l'oferta de viure i treballar en el molí. En aquell moment comença a tenir una relació amb el Sebastià, que li permet tenir un recer i una certa estabilitat. La Marta rep maltractament psicològic del Sebastià; d'una bandasent una gratitud per l'amo per haver-la acollit, i de l'altre, veu que aquesta relació sentimental no és correcta. Abans del començament de l'obra el captaire que l'havia acollit mor.
Durant el transcurs de l'obra la Marta encarna una noia de vint-i-quatre anys[6] que psicològicament és dèbil i inestable, però a mesura que avança l'obra evolucionen els seus sentiments. Aquesta inestabilitat esdemostra en el fet que en alguns moments de l'obra la Marta és amable i dòcil, però en d'altres, pot arribar a ser agressiva, tot i ser dèbil físicament. Al principi del primer acte, la Marta és una persona innocent i reservada que s'ha de casar amb un home, el Manelic, per imposició. Ella, encara que no l'estima, no sap fer res per evitar-ho i acaba casant-s'hi. Des del començament de l'obra finsque s'enamora del Manelic, serà un persona amb una autoestima molt baixa i fràgil, sense cap respecte per si mateixa ni per la seva vida pròpia. En el moment en què s'enamora del Manelic viu un moment de creixement personal i autoestima que no havia viscut abans.
Manelic
El Manelic és el personatge principal de l'obra. És un pastor originari de la Terra alta que vivia a les muntanyes amb les sevesovelles. És la figura que conjumina amb la puresa de la Terra alta, i es caracteritza per la seva innocència i ignorància. El Manelic es trasllada a la Terra baixa enganyat pel Sebastià, que li ofereix la mà de la Marta amb la finalitat de no aixecar sospités de la relació il·lícita que manté amb ella. A la Terra baixa tothom es riu del Manelic, sense que en sàpiga la raó. Allí, a la Terra baixa,és corromput per la hipocresia i el pecat d'aquesta terra. En aquesta terra perd la seva innocència i, embogit per tot el que ha viscut, acaba matant el Sebastià, i diu feliç i rabiós: «He mort el llop». A partir d'aquí, veu que l'única opció per sobreviure és escapar amb la seva dona a la Terra alta, on podran viure lluny del pecat del món urbà, i així, poder fugir de la tortura que representala Terra baixa.
« He mort el llop, he mort el llop. »
—Manelic, Terra Baixa
El personatge es caracteritza per tenir alguns trets i instints animals, que es fan patents quan assassina el Sebastià. Cal tenir en compte que Manelic ha crescut i viscut quasi únicament en presència d'animals: les ovelles, els gossos, els llops... Un exemple d'aquests instints animals es veu en la lluita que hi ha ambel Sebastià pel fet de ser un enemic que vol robar-li la parella. Finalment surt victoriós de la baralla, de la mateixa manera que temps enrere havia sortit vencedor de la lluita amb el llop que atacava el seu ramat.
Sebastià
El Sebastià té aproximadament quaranta anys i és el gran terratinent de la Terra baixa. Es caracteritza per ser una persona burleta, superba i sense escrúpols. Ell és l'amode tot, fins i tot de les persones que hi viuen, com és el cas de la Marta, amb la qual manté una relació amorosa en secret des que ella tenia quinze anys.[6] Programa el casament de la Marta i el Manelic per no aixecar sospites de la seva relació secreta.
Tomàs
El Tomàs és un ermità savi que va casar la Marta i el Manelic sent desconeixedor de l'engany d'aquest matrimoni. Per aquesta raó,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • terra baixa
  • terra baixa
  • terra baixa
  • Terra baixa
  • Terra baixa
  • Terra baixa
  • Terra Baixa
  • Terra Baixa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS