Placas tectoniques

Páginas: 2 (479 palabras) Publicado: 4 de noviembre de 2013
 M.M.A

Tectònica de plaques
Una placa tectònica és una de les parts mòbils que formen la segona capa més superficial de la Terra (la litosfera). Aquestesplaques formen un mosaic en forma de trencaclosques i estan en moviment continu a causa dels corrents convectius del mantell superior. Les plaques litosfèriques suren damunt d'una capa pastosaanomenada astenosfera.


-Les 7 plaques principals són:
Placa africana
Placa antàrtica
Placa australiana
Placa eurasiàtica
Placa nord-americana
Placasud-americana
Placa pacífica


La tectònica de plaques (establerta entre el 1960 i 1970) és la teoria que explica l'estructura i dinàmica de la superfície de la Terra, que és l'únic planeta del SistemaSolar amb plaques tectòniques actives. Estableix que la litosfera, la part superior més freda i rígida de la Terra, està dividida en una sèrie de plaques que es desplacen sobre el mantell terrestre.La litosfera terrestre està dividida en 12 grans plaques i en diverses microplaques. A les vores de les plaques es concentra activitat sísmica, volcànica i tectònica, això dóna lloc a la formació degrans cadenes i conques. Aquesta teoria també descriu el moviment de les plaques, les seves direccions i interaccions.
Va ser producte de la col·laboració internacional i de l'esforç de talentososgeòlegs (Tuzo Wilson, Walter Pitman), geofísics (Harry Hammond Hess, Allan V. Cox) i sismòlegs (Linn Sykes, Hiroo Kanamori, Maurici Ewing), que a poc a poc van anar aportant informació sobre l'estructuradels continents, les conques oceàniques i l'interior de la Terra. La tectònica de plaques té el seu origen en dues teories que la van precedir:

-Deriva dels continents és una teoria segons la qualels continents es mouen els uns respecte dels altres. La forma moderna d'aquesta teoria va ser introduïda el 1912 per Alfred Wegener, però no va ser completament explicada fins a la formulació de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • les plauqes tectoniques
  • tectoniquees de plaques
  • Mise en place.
  • Mise en place
  • Place
  • Place
  • place
  • la place

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS