Plató

Páginas: 13 (3092 palabras) Publicado: 15 de noviembre de 2011
PLATÓ
Es un dels pilars del nostre pensament (part cristianisme). Ho explica amb mites (mite del carro alat)
Plató= Aristòcles
El seu nom real era aristòcles, però li van posar en Plató que significa home d’amples espatlles o també deien que tenia un front molt ample.
(428-347) a.C. a Atenes. Va rebre una bona educació. Viu un moment de crisi per la pèrdua de la guerra del Peloponesi. Vaviure el govern dels 30 tirans (que eren governants espartans que havien guanyat la terra) Va viure el moment del retorn de la democràcia (és el moment que maten a Sòcrates). Plató era fill d’Aristòcrates que fins i tot tiets seus havien arribat a entrar a aquest govern aristòcrata dels 30 tirants. Ell es mourà entre els dos mons del model democràtic que hi havia a Atenes i el model aristocràtic (unsper via sanguínia, i tots els que tenen l’art de l’oratòria arribaran al poder) Ell no es decantarà per cap dels dos models (aristocràtic i democràtic) i crearà un de nou propi que serà el seu propi (element dels dos i el seu pensament)-> Amb la seva teoria voldrà tenir un model perfecte per tenir els millors governants (considera que existeix la perfecció) (només els que hagin nascut amb unaànima determinada i amb un aprenentatge determinat si que podran ser governants)
36 Diàlegs
Es creu que són la seva obra, estan escrits en forma de diàleg sobre una condició filosòfica. El protagonista és Sòcrates (personatge principal) que és en realitat qui dirigeix el diàleg (objectiu arribar al coneixement-> idea de bellesa, justícia, bé...)
Bellesa jutícia i bé= veritat
ETAPES DEPLATÓ
La seva obra es divideix en 3 períodes:
·Joventut: obres-> Protàgores, Apologia de Sòcrates. La majoria diuen que és el pensament socràtic (més que el Platònic). (L’apologia de Sòcrates es la defensa de Sòcrates davant la justícia i la seva mort i Protàgores és una crítica brutal cap els sofistes)
·Transició
·Maduresa: obres-> La República o sobre la justícia(totes teories), Fedó (ésla defensa de la immortalitat de l’ànima i està ambientat en la nit que Sòcrates deuria beure la cicuta. ( El diàleg va en relació al sentit de la vida i de la mort) Fedre-> apareix el mite del carro alat
Aquí trobem el pensament pròpiament Platònic.
· Vellesa o crític: S’adona de punts febles de les teories, les veu molt utòpiques 8intenta posar en pràctica però no pot i ho intenta 2vegades) La primera vegades el va fer esclau.
* Objectiu de totes les seves obres-> Trobat el màxim coneixement mitjançant el diàleg, aquest màxim coneixement serà la ciència (NO a través dels nostres sentits) a través de la raó (els ulls de la ment. Ell considera que és un coneixement abstracte obtingut a través de la abstracció dels ulls de la ment)

Plató té els millors professors i faviatges a llocs determinats, feia visites. Anava a veure a filòsofs important de l’època de escoles que havien tingut la seva importància.
PLATÓ I ELS SEUS VIATGES
Al Sud d’Itàlia va conèixer els deixebles dels Pitagòrics. Molt impressionat per la seva relació matemàtica i la importància del nombre (un element no físic). Les teories òrfiques, ho coneixia amb el cos i l’ànima (com es podriendesenganxar amb les matemàtiques l’un de l’altre). La música és el que menys va utilitzar.
També decideix anar cap a la zona de Turquia (o Àsia menor) i va decidir conèixer els deixebles d’ Heràclit i Parmènides. Però la informació que trobà no va ser prou vàlida. Va anar cap a Egipte i troba alumnes que coneixien bé les idees d’Heràclit i Parmènides. Coneix les teories de l’ésser, la importància delconeixement mental (coneix també el coneixement obtingut pels sentits)
Després de tots aquests viatges i després d’haver obtingut tots aquests coneixement sel’s fa seus.
Coneixements( sensibles-> sentits, ésser (abstracció de la ment).
D’aquesta manera re elabora les seves teories pròpies.
TEORIA DE LES IDEES
És l’origen de tota la teoria platònica. Trobarem:
·Respostes metafísiques i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • plata
  • plata
  • La plataas
  • Plató
  • Plató
  • Las platas
  • plater
  • Plato

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS