plató

Páginas: 3 (536 palabras) Publicado: 4 de noviembre de 2013
Filòsof grec (Atenes, 427 - 347 a. C.). Nascut en el si d'una família aristocràtica, va abandonar la seua vocació política per la Filosofia, atret per Sòcrates. Va seguir a este durant vint anys ies va enfrontar obertament als sofistes (Protágoras, Gorgias…). Després de la mort de Sòcrates (399 a. C.), es va apartar completament de la política; Va viatjar per Orient i el sud d'Itàlia, on vaentrar en contacte amb els deixebles de Pitàgores; després va passar algun temps presoner d'uns pirates, fins que va ser rescatat i va poder tornar a Atenes.Allí va fundar una escola de Filosofia en el387,en ella s'estudiava i s'investigava sobretot tipus d'assumptes, atés que la Filosofia englobava la totalitat del saber.
A diferència de Sòcrates, que no va deixar obra escrita, els treballs dePlató s'han conservat quasi complets i se li considera per això el fundador de la Filosofia acadèmica La major part dels seus escrits estan en forma de Diàlegs, com els de La República, Les lleis, ElBanquet, Fedro o Fedón.

L'obra de Plató es caracteritza pels seus diàlegs filosòfics.
Aquests diàlegs es poden dividir en quatre fases:
1 Primers diàlegs (o diàlegs Socràtics). Es caracteritzenper les seues preocupacions ètiques. Els més destacats són: Apologia de Sòcrates, Critó, Protàgores, Càrmides, Trassímac i Eutrifró.

2 Època de transició. Aquesta fase es caracteritza també perqüestions polítiques. Destaquen: Gòrgies, Menó, Cràtil i Menexè.

3 Època de maduresa o diàlegs crítics. En aquesta fase destaquen: El banquet (o Convit), Fedó, La República i Fedre.

4Diàlegs devellesa o diàlegs crítics. En aquesta fase revisa les seues idees anteriors. Destaquen: Teetet, Parmènides, Sofista, Polític, Fileb, Timeu i Lleis.

Plató deia que la realitat només pot ser apresa ocompresa per la intel·ligència no sensible, intel·lectual. Cada idea és única i immutable.

La teoria més coneguda de Plató és la teoria de les idees, on es relacionen la teoria del coneixement,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • plata
  • plata
  • La plataas
  • Plató
  • Plató
  • Las platas
  • plater
  • Plato

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS