Platón

Páginas: 5 (1234 palabras) Publicado: 7 de noviembre de 2013
1.Fes un breu resum del contingut del llibre II de La República.



2.Digues quines virtuts explica Plató que ha de tenir la ciutat al llibre IV de La República. Explica com les defineix i d'on diu que li vénen a la ciutat aquestes virtuts.

Per a Plató, hi ha diferents tipus de virtuts que ha de tindre una ciutat. Aquestes virtuts són les següents:

-Coratge: Plató diu que la part que faque una ciutat sigui coratjosa o covarda és la part que guerreja per ella o que surt a campanya per ella, és a dir, els guerrers i els auxiliars. El coratge és una força tal, conservativa per una opinió recta en tot i justa, tant en els temes importants com en els lleus. Per ser coratjós, s’han de posseir una naturalesa i una instrucció escaients perquè els plaers, la cendra, el dolor, la por ola passió puguin afectar als guerrers principalment.

-Temprança: Plató defineix la temprança com a un cert ordre, i un domini d’alguns plaers i passions, dels quals prediquem que es mostren. El qui és amo de si mateix, per descomptat, també és esclau de si mateix. Un mateix individu, en la seva ànima, hi ha quelcom més bo i quelcom més dolent; si allò bo domina a allò dolent, voldrà dir que ésamo de si mateix, però si és al contrari, serà una cosa menyspreada com un ultratge, és titellat d’inferior a si mateix. La temprança s’estén, simplement, per tota la ciutat i fa cantar als més dèbils i als més forts, La temprança és aquesta concòrdia, aquest acord natural entre el superior i l’inferior.

-Saviesa: La saviesa segons Plató és una virtut total del la ciutat. És el saber deliberarbé el que li convé a aquesta. No és un pensament parcial, sinó, és la saviesa total de la ciutat la que és unitària. Aquesta virtut la ha de tenir, principalment els magistrats i els governants d’una nació per poder instruir bé i prendre bones decisions pensant en el conjunt de la ciutat.

-Justícia: La justicia, diu Plató, és la relació entre les diferents parts de la ciutat amb una harmonia yconcòrdia. Perquè en una ciutat hi hagi justícia, s’han de donar les altres tres virtuts, és a dir, la justicia depèn directament del coratge, la temprança i la saviesa. Que cadascú faci el d’ell, és una certa manera de justicia,ja que si tothom fa allo per a lo que està naturalment dotat a fer ( el sabater sabates, el pagès conrear...), es podrà assolir la justicia. A més a més, quanta mes harmoniahi hagi i mes concòrdia, més justícia hi haurà. Cadascú ha de tenir cura de la seva funció que té en la ciutat. La injusticia, per contra, és el desequilibri que passa quan no hi ha l’ordre natural. Això es conseqüència de que els diferents traballadors de la ciutat fan un seguit de canvis i no fan ni porten a terme les seves feines per les quals la naturalesa els hi ha donat per fer. És a dir,seria per exemple que un comerciant es fiques en el càrrec d’un governant. Tots aquest desordres serien crims.



3.Localitza al text del llibre IV els fragments on Plató diferencia les tres parts de l'ànima i digues l'explicació que en fa.

“(...) Que judicarem que això son dues coses, l’una diversa de l’altra. La primera, amb la qual es calcula, l’anomenarem part racional de l’ànima, i lasegona, amb la qual desitgem, i tenim gana i set, i resta com encisada per les altres passions, l’anomenarem part irracional i concupiscible, companya de plaers i d’algunes satisfaccions.”

La part racional és la part superior de l’ànima, controla el pensament racional. Aquesta part de l’ànima es relaciona amb la saviesa principalment i que es troba en el cap. La tenen que tindre més dominadaels governants.

“ Per tant, governar correspon a la part racional, perquè és sàvia i té previsió sobre tota l’ànima, i a la fogositat li correspondrà ser súbdita i aliada de la part racional”

“La part concupiscible, la qual ocupa l’espai més gran de l’ànima i és naturalment insaciable de diners”

La part concupiscible és la part de l’ànima que està relacionada amb els desitjos i els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • platon

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS