Platon

Páginas: 21 (5090 palabras) Publicado: 9 de junio de 2014
Platon
La mort de Socrates va influir sobre Plato. Reflexiona sobre els factors que van portar a aquesta situacio i declara que nomes una reforma radical de les estructures politiques pot evitar l’ensorrament de l’Estat. La tasca esencial de la filosofía es l’educacio de les persones que esdevindran governants.
El pensament platonic s’inicia en l’ambit moral i politic a través del mestratgede Socrates. Plato recupera l’interes pels temes de la filosofía anterior, pero des d’una perspectiva nova: el mon de les coses sensibles nomes pot ser conegut mitjançant un altre mon suprasensible, el mon de les idees, en el qual es troben els models dels objectes fisics.
Vida i obres
Neix a Atenes (427- 347 ac). El coneixement de Socrates fou el fet que marca la seva trajectoria personal iintelectual. Decebut per la condemna contra el seu mestre dictada per les autoritats atenenques, Plato abandona el proposit de participar en els afers politics i deixa Atenes.
L’any 387 ac, Plato viatja al sud d’Italia i Sicilia. A Siracusa, la principal ciutat de Sicilia, intenta influir en el govern de la ciutat. Novament a Atenes, funda l’Academia, que alguns han qualificat com la primerauniversitat. L’organitzacio de les activitats academiques es basava en el model comunitari pitagoric, pero la finalitat era politica: formar bons governants.
367 ac, Plato empren un segon viatge a Siracusa per tal d’influir sobre el nou governant, Dionisi II. Aquest segon viatge tampoc no tingue cap exit. De retorn a Atenes, Plato segueix en la direccio de l’Academia. Al 361 ac es cridat de nou aSiracusa. Als 66 anys inicia un tercer viatge que tambe va acabar amb un complet fracas. De retorn a Atenes, es dedica a la redaccio de les seves ultimes obres.
La seva obra, escrita en dialegs, es presenten en tres blocs de tres periodes succesius:
Primer periode o de juventut: Apologia de Socrates, Protagores, Gorgies. Predominen les questions morals.
Periode mitja o de maduresa: Meno, Fedo,Republica. L’interes se centra en els problemes metafisics i epistemologics.
Ultim periode o de vellessa: Parmenides, Timeu. Autocritica de la seva doctrina.
Les obres platoniques es presenten com a dialegs en que el continu intercanvi de raons entre els interlocutors es la via per acostarse a allo que de mes viu tenia la practica de la filosofia a l’Academia.
La teoria de les idees
L’objectiufinal de la filosofia de Plato es mostrar que es possible construir un Estat just. Plato elabora la teoria de les idees.
Antecedents filosofics
- D’Heraclit apren la doctrina del panta rei, tot flueix. El mon sensible no pot ser veritablement conegut.
- De Parmenides pren la idea de l’existencia i cognoscibilitat de l’esser inteligible, etern i immutable.
- La influencia pitagorica enaspectes com la concepcio de la filosofia entesa com una forma de vida, l’interes per les matematiques, la creença en la reencarnacio i en la immortalitat de l’anima i la consideracio del cos com a preso de l’anima.
- Influencia de la vida exemplar de Socrates i la seva recerca de definicions universals dels conceptes morals. Plato amplia la creença socratica en la possibilitat de trobar lesdefinicions universals a altres dominis mes enlla de l’etica i la politica.
El mon de les idees
La teoria de les idees es una teoria sobre la realitat (ontologia) i sobre el coneixement (epistemologia). Aquesta teoria preten explicar quina classe de coses existeixen veritablement, perque son com son i com podem coneixerles. Per exemple, l’accio de l’individu es justa perque participa en la idea dejusticia. Les idees son entitats universals, immutables i eternes mes reals que les coses particulars. Nomes poden coneixerse a traves de la rao, no dels sentits.
El dualisme platonic
Plato es dualista, creu en l’existencia de dos mons. Mes enlla del mon sensible, format pels cossos materials. Plato situa el mon inteligible de les idees, incontaminades de materia del qual el mon sensible nomes es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • platon

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS