Platon

Páginas: 10 (2359 palabras) Publicado: 14 de enero de 2013
QUESTIONARI SOBRE LA REPÚBLICA.

1. Fes un breu resum del contingut del llibre II de La República.
2. Digues quines virtuts explica Plató que ha de tenir la ciutat al llibre IV de La República. Explica com les defineix i d'on diu que li vénen a la ciutat aquestes virtuts.
3. Localitza al text del llibre IV els fragments on Plató diferencia les tres parts de l'ànima i diguesl'explicació que en fa.
4. Explica breument com defineix Plató al text del llibre IV la justícia i la injustícia de l'individu. Localitza els fragments on es troben aquestes definicions.
5. Fes un quadre comparant les metàfores o imatges del mite de la caverna del llibre VII amb les idees de la teoria de Plató.
6. Fes un resum de l'explicació de la dialèctica que fa Plató al llibre VII, iexplica la funció que considera que ha de tenir.
7. Cita el fragment del llibre VII de La República on hi ha una explicació de l'analogia de la línia dividida. Comenta'l breument.

PREGUNTA 1
El llibre segon de Plató comença amb la relació que hi ha entre justícia i injustícia, amb l’opinió que cadascun dels personatges dóna sobre aquests dos conceptes. Així, comencen a examinar quan una cosaés justa i quan no a partir de diversos exemples, (com el que exposa Sòcrates dient que quan una cosa o objecte és més gran és més justa, i així a la inversa) de manera que intenten analitzar la justícia en realitat. Així mateix, durant aquest procés d’anàlisi d’allò que és just i d’allò que no ho és, Sòcrates, per justificar la seva postura sobre la justícia, elabora una hipòtesi del naixement oformació d’una ciutat que aniria creixent segons les seves necessitats. D’aquesta manera veuríem com es creen aquests dos conceptes, el de justícia i injustícia, als orígens d’aquella ciutat imaginada i utòpica.
Partint d’això, van desenvolupant aquesta hipòtesi de ciutat, afegint-t’hi a ella tot el que calgui per a que sigui justa, i arriben a la conclusió que necessitaria moltes persones quedesenvolupin cadascú un ofici, el qual afavorirà a la resta de les persones ja que si cadascú d’ells fa un ofici diferent, propi del que és dotat per naixement, tothom farà allò que sàpiga fer millor per ell i per als altres, i així la resta de persones per ell, és a dir, seria com una cadena on tota la comunitat sortiria guanyant (justícia). Aquesta idea ve en contraposició amb altra que exposen(injustícia), que és la de que una persona hauria de saber realitzar molts oficis, els quals només el beneficien a ell.
Així, tenint clar que és el que formarà la ciutat, i deixant de banda ja la justícia i la injustícia, es centren en la evolució que tindria aquesta ciutat envers les seves necessitats. Com més majors fossin les necessitats de les persones que habiten aquell territori, més personeshauria d’haver per ocupar-se de l’ofici de satisfer aquelles necessitats que hi ha, i com més persones ocupin aquell territori, cada vegada s’incrementaria més la població i el territori seria insuficient. Com a conseqüència d’això, aquest llibre segon ens explica l’aparició de guerres, que són els conflictes necessaris per l’obtenció de més territori, el qual serà completament necessari, com hemdit abans, per poder satisfer als habitants d’aquella ciutat. És per això que, si hi ha guerres, han d'aparèixer unes persones que defensin aquella ciutat, i aquelles persones no podien ser els habitants ja que com hem dit abans, una persona no podia exercir més d’un ofici alhora. Així doncs, Sòcrates defineix les qualitats que ha de tenir el millor defensor d’aquesta ciutat utòpica, el qualanomena guardià i diu que aquest ha de tenir valor, força i ser molt temut i fogós amb els seus enemics, però alhora amable i cordial amb els amics, conciutadans i gent coneguda. A més a més d’això, ell diu que aquest exèrcit o agrupació de persones amb la intenció de protegir la ciutat, ha d’estar regida per alguna persona racional, intel·lectual, amb una considerada importància per ell, la qual...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • platon

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS