Platon

Páginas: 6 (1327 palabras) Publicado: 10 de marzo de 2013
Plato EX. El dualisme ontològic: la teoria de les idees i la idea de bé.

1)Sintetitza les idees del text mostrant en el teu resum l’estructura argumentativa o exposi-tiva desenvolupada per l’autor. (2 punts).

Al principi del text l'autor diu que quan l'ànima és fixa en un objecte iluminat ho pot comprendre tot , i per tant trobar la seua veritat .Plató es refereix a qualsevol idea ,jaque les idees són models de perfecció i l'autentica realitat. Però quan l'ànima es fixa en un objecte en la penumbra no ho veu bé, i només rep opinions canviants. Plató en quest cas parla de les realitats sensibles , ja que són menys perfectes, menys reals i menys estables que les realitats intel.ligibles.

Per això els que ens proporciona la veritat i el coneixement ès la idea del Bé , laque s'ha de concebre com a causa del coneixement i la veritat. La idea del Bé és troba per damunt de la veritat i el coneixement, com la llum i la visió és troben per davall del Sol.

Al final del text ès diu que la idea del Bé no és l'única cosa que fa que les coses intel.ligibles siguen intel.ligibles, sino que també hi ha l'essencia, aunque el Bé és troba per damunt de l'essencia.

2)Definixel terme 'bé', partint de la informació oferta pel text, i completant-la amb el coneixement que tingues de la filosofia de l’autor. (2 punts).

Les idees dón models de perfecció i l'autentica realitat.Per tant la idea del Bé és la idea suprema , perqué és la causa l'existencia de tot. La idea del Bé representa el maximament real. En el text de Plató la idea del Bé esta representada pel Sol. Iatravés del Sol que ilumina les coses és possible veure les coses i per tant poder coneixer la seua veritat. Lo mateix que el Sol fa visibles els objectes illuminats al illuminar-los amb la seua llum, la Idea del Bé fa intel·ligibles les idees al illuminar-les amb la veritat i d'aquesta forma l'ànima pot lograr d'elles un coneixement clar.

També es diu que la Idea del Bé, al temps que causael coneixement i la veritat de les demes idees, ella també és objecte de coneixement. Després l'autor diu que la Idea del Bé és semblant a la llum i el Sol que ens fan veure les coses , però no són iguals ja que la consideració del Bé és major.
Al final del text és diu que no sols el Bé fa que les coses intel·ligibles siguen intel·ligibles sino que també hi ha l'essencia. L'essencia es allóque fa que una cosa siga el que és i que és trobe present en tots els individus de la seua mateixa clase o genere, és a dir, l'essencia d'un ésser humà es alló que comparteix amb tots els altres humans i que fa que aquest siga realment el que ès , un humà. Per això la idea del Bé és l'essencia de les coses sensibles.

3) Redacció: El dualisme ontològic: la teoria de les idees i la idea de bé.La teoría de les idees és la part central de la filosofia de Plató.La teoría de les idees afirma l'existencia de certes realitats inmaterials, úniques, inmutables, eternes, absolutes, transcendents, separades del món físic , no accesibles als sentits, pero si a la intel·ligencia . La teoría de les Idees defensa l'existencía de dos mons , el món de les Idees i el món de les coses o formes. Lesidees són models ideals que constitueixen les essencies de les coses sensibles , i són imitades per aquesta d'una forma imperfecta.
Per tant les idees són la causa de l'existencia de les coses sensibles i el que les coses sensibles tenen de real ho tenen perque participen de les Idees.

Plató distingueix dos formes de realitat: la realitat intel·ligible i la realitat sensible. Per tant Platódefensa el dualisme ontològic:

-El món intel·ligible és el món de les idees, que són inmutables, són un model perfecte i són universals. Les idees són el model através del cual és fan les coses. No existeixen idees negatives , sino copies imperfectes de elles(coses). En aquest món és troba l'autentica realitat, Aquest món és troba més enllá de les coses materials i visibles amb les que estem...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • Platon
  • platon

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS