política

Páginas: 8 (1815 palabras) Publicado: 7 de mayo de 2013
3. LA CIUTADANIA DAVANT ELS REPTES DE LA SOCIETAT ACTUAL
Els diferents problemes plantejats anteriorment en la ciutadania en la societat actual els agrupem en quatre categories bàsiques, i ho fem tenint en compte les seves diferents dimensions (participació, pertinença i identitat, i drets):
1. La ciutadania política. Aborda la participació des de les institucions polítiques.
2. La ciutadaniacivil. Es repassen els drets civils i s’ocupen de la participació des de la societat civil.
3. La ciutadania social. Es centren en el paper dels drets socials que han estat la base de l’estat del benestar.
4. La ciutadania diferenciada. On fem una anàlisi dels reptes sobre la diversitat d’identitats i sentiments de pertinença que coexisteixen en la societat actual.
3.1 La ciutadania políticaLes societats son cada cop més complexes, la presa de decisions requereix coneixements molt especialitzats, etc.
Tornant als models liberal i republicà per comprovar com entén cada un d’ells la ciutadania política (vincle que ha d’unir el ciutadà amb una comunitat política).
D’aquest trobem que se’n deriven dues tradicions en la manera de concebre la participació del ciutadà i l’exercici de lapràctica democràtica
El model de participació política de la tradició liberal
Parteix d’una concepció individualista en la que la política és el mitjà per poder en la vida privada el nostre propi ideal de felicitat. El seu objectiu és possibilitar l’autonomia privada.
Utilitza el model de democràcia representativa, davant d’una postura que defensa una major implicació en els afers comuns,argumenta que la participació directa és inviable, perquè només és possible en comunitats molt reduïdes. Considera que en les societats contemporànies no és realista esperar dels individus un alt nivell de compromís amb allò que és públic perquè els exigiria un grau de virtut cívica que no tenen.
El model de participació política de la tradició republicana
Reflecteix l’esperit de la ciutadaniaclàssica, que pren la ciutadania com un vincle amb la mateixa comunitat que li imposa compromisos i deures. La política es converteix en l’àmbit en què els éssers humans busquen el bé comú de manera conjunta. La garantia dels drets individuals i d’assolir les aspiracions legítimes de cada una estan vinculades a l’ interès i el compromís amb allò que és públic, a la discussió amb els nostresconciutadans dels afers comuns i el control de l’acció del govern. Representa el model de democràcia participativa o deliberativa.
Problemes de la practica democràtica i propostes de futur
Trobem dos problemes als quals s’ha de fer front:
1. La pèrdua de pes d’allò que és polític. El ciutadà té la sensació que faci el que faci es troba indefens davant l’acció dels grans poders econòmics, com el mercat ola burocràcia de l’Estat. El poder de les grans corporacions econòmiques sembla il·limitat i superior al de qualsevol Estat. Gran part de les decisions es prenen des d’institucions econòmiques que no estan subjectes a cap control polític de la ciutadania. D’altra banda, no semblen establir-se vies de participació que generin una influència real de la ciutadania, com succeeix amb les eleccions a lesquals se sotmeten altres poders públics). D’altre costat, no s’estableixen vies de participació que generin influència real de la ciutadania.

2. El deteriorament de l’acció de control de mitjans de comunicació. El que anteriorment havia estat denominat quart poder per la seva capacitat de control sobre l’acció dels polítics i els governs és cada cop menys independent. La concentració delsmitjans cada vegada en menys persones ha estat liderada per grups econòmics i d’questa manera han passat de ser un servei públic que informava, possibilitava la reflexió crítica i facilitava el debat i el control de l’acció política a instruments al servei de les estratègies dels partits. En lloc de facilitar una opinió pública independent i crítica creen corrents d’opinió i manipulen seguint les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Polita Lo Politico
  • Politica y las politicas
  • Politica y Politico
  • La politica y lo politico
  • La política y lo político
  • lo politico y la politica
  • Politica
  • Politica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS