Politiques Educatives

Páginas: 22 (5362 palabras) Publicado: 19 de abril de 2012
es

Curs 2011/12 (1er semestre)
01.011 Polítiques educatives, legislació escolar i intervenció psicopedagògica

PAC 3: Actualitat de les polítiques i legislació educativa a l’Estat i a Catalunya, els estudis PISA com a referent

1- Tractament que es fa, a la LOE, dels valors equitat, llibertat, excel·lència, eficiència. (Estan definits al glossari del primer mòdul i es van treballar a laprimera activitat).

A la segona meitat del segle XX, ja es va començar a lluitar pel dret a l’educació tot i que no es va poder dur a terme del tot ja que per aconseguir-ho es necessitava una gran inversió econòmica en infraestructures, en docents, en recursos... Va ser amb la implementació de la LOE que el principi d’equitat es va dur a terme en tots en nivells. Per tal de que es pugi dur aterme el principi d’equitat i d’igualtat de possibilitats és necessari que tota la comunitat educativa s’hi impliqui. L’estructura de l’ensenyament, i d’acord amb la Constitució, fa que l’equitat comprengui deu cursos, de primària i secundària obligatòria, de manera gratuïta i obligatòria sense tenir en compte ni el sexe ni la procedència... totes les persones són tractades com a persones i prou.Les persones que tinguin necessitats del qualsevol tipus seran ajudades per tal de poder complir el que regula la llei.
L’educació és una bona manera, per no dir la millor, de transmetre valors més enllà dels continguts i del que diu el currículum ja que els alumnes es passen moltes hores al centre. A pesar que a les aules hem d’ensenyar matemàtiques, català... i als alumnes a ser competents, undels aspectes més importants i que va lligat a tot això són els valors. Explícitament, la LOE ens diu que “l’educació ha de transmetre aquells valors que afavoreixen la llibertat personal, la responsabilitat, la ciutadania democràtica, la solidaritat, la tolerància, la igualtat, el respecte i la justícia, que constitueixen la base de la vida en comú”.
La LOE també dóna molta més llibertat iautonomia als centres pel que fa a la pràctica educativa. Com és lògic, els centres han de regir-se al que diu la llei però se’ls obren moltes més portes. Cada centre és un món, cada aula és un món i, fins i tot, cada alumne és un món. Així doncs, per tal d’aconseguir la màxima eficiència són els professors i els equips directius qui, en últim terme, poden decidir i/o modificar aspectes per tal demillorar la pràctica educativa i els resultats. A més a més, els pares i mares també tenen llibertat de poder escollir dins de l’oferta educativa possible.
Pel que fa a l’autonomia els centres no disposen de gaire autonomia. Tenen autonomia per elaborar, aprovar i dur a terme un projecte educatiu i un projecte de gestió. També tenen autonomia per regular les normes d’organització i funcionament delcentre.
En resum, la LOE aconsegueix que tots els nens i nenes d’entre 6 i 16 anys estiguin escolaritzats (i a partir de 3 anys els que ho vulguin també), que els centres tinguin més llibertat pel que fa al tractament del currículum... Tot i així, creiem que tot el que té a veure amb l’excel·lència i l’eficiència costa més que es dugui a terme.


2- Quins aspectes, al vostre entendre, recull laLOE respecte al que proposava A. Marchesi en el seu llibre com a elements de millora i canvi del sistema educatiu ?

Un dels elements que proposa Álvaro Marchesi de millora i canvi del sistema educatiu és una societat més compromesa amb l’educació. Segons l’autor l’educació és un procés continu el qual està present en totes les experiències viscudes des que naixem fins que morim és a dir,l’aprenentatge es consubstancial al desenvolupament humà. Per tant, hi ha determinats aprenentatges que es concentren en les primes dècades de la vida i es produeixen en la institució escolar però n’hi ha de molts altres que es realitzen amb la família, amb els amics, en el temps d’oci, a través dels mitjans de comunicació o navegant per Internet. A. Marchesi ressalta la idea de mantenir una actitud...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • POLITIQUES EDUCATIVES
  • Pac1 polítiques educatives
  • Polítiques educatives pac2
  • Polítiques Educatives-Psicopedagogia
  • pac 1 polítiques educatives
  • Pac1 Politiques Educatives, Legislació Escolar i Intervenció Psicopedagògica
  • Politiques de màrqueting
  • Psicologia educativ

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS