Preguntes de català

Páginas: 5 (1099 palabras) Publicado: 1 de junio de 2011
Qüestionari TEMA 8 i TEMA 9.
1. Què entenem per assaig?
Entenem per assaig el gènere en prosa no narratiu, que aborda d’una manera lliure problemes filosòfics, històrics, polítics, literaris amb voluntat de creació.
2. Quin és l’assaig més controvertit de Joan Fuster? Quina n’era la temàtica.
L’assaig més controvertit es “Nosaltres els valencians” (1962). Està enfocat des d’unaperspectiva històrica i realitat amb un rigor científic impecable, formula nous plantejaments per al nacionalisme valencià.
3. Quins eren els trets de la narrativa de Terenci Moix?
Els seus trets eren: el món del cinema, del còmics i de la música pop, la sexualitat transgressora del marquès de Sade, el maridatge entre la subcultura i la cultura més elevada i la crítica sistemàtica a tots elsestrats de la societat que l’envoltava.
4. Què tenien en comú els autors que es van agrupar sota la denominació “generació literària dels setanta”?
La característica principal és que en aquest període va ser quan sorgiren les veus més crítiques pel que fa a una de les preocupacions bàsiques de la literatura catalana contemporània: normalització de l’ús de la llengua catalana.
5. Què s’enténper “realisme històric”?
El realisme històric es un moviment literari que es donà a Catalunya (1956-1968) que propugnà una ruptura amb les actituds culturals i literàries vigents.
6. Totes les bèsties de càrrega és una novel·la de Manuel del Pedrolo. Explica’n la temàtica.
És una novel·la complexa que esdevenen supervivents enmig de la irracionalitat, la injustícia, destrucció sistemàtica dela llengua i la llibertat de pensament.
7. En què es basava la novel·la psicològica que neix just acabada la guerra civil?
La novel·la psicològica es va basà en la influencia del neorealisme italià i de la novel·la nord-americana encarnada per John Dos Passos.
8. Què podem destacar de l’obra literària de Josep Pla? Per què es considera un dietari?
Es considera un dietari interminableperquè escrivia tot el que observava al llarg de la seva vida, les seves memòries. Qualsevol anècdota o detall viscut era recollit i descrit en les seves obres.
9. Explica el paper de la censura en la narrativa de la postguerra.
La censura va tenir un paper decisiu en la problemàtica de la novel·la per les dificultats del gènere narratiu per evitar la censura van provocar desercions entreels autors, fins l’any 1962 no s’autoritzà l’aparició d’una col·lecció de traduccions novel·líques, fins a la dècada dels seixanta només dues editorials, Selecta i Aymà, controlaren la publicació de narracions; les prohibicions van afavorí i la desaparició d’un públic lector imprescindible per al conreu normalitzat del gènere narratiu: les raons històriques propiciaren el retard en lesincorporacions de corrents nous.
10. Es qualifica la narrativa de la Mercè Rodoreda de simbòlica. Explica’n els motius.
Mercè Rodoreda utilitzava molt els símbols en les seves obres. A més, en la segona de les seves tres etapes (maduresa) es pot veure la importància dels símbols en la narrativa ja que Mercè fa la utilitat de símbols com un arbre o colom per personalitzar personatges.
11. A partirdels anys setanta es va produir una renovació teatral que es va configurar en l’anomenat teatre independent. Quines són les seves característiques?
El teatre independent es va caracteritzar per la voluntat de renovació, la voluntat de professionalització, per l’intent d’evitar la censura i per les iniciatives de coordinació entre els diversos grups col·lectius.
12. Escriu el nom de lesprincipals associacions teatrals de l’anomenat teatre independent.
Les principals associacions teatrals del teatre independent són: Agrupació Dramàtica de Barcelona, l’Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual i el Teatre Capsa.
13. Esmenta el nom de tres obres teatrals de Salvador Espriu.
Antígona (1939), Una altra Fedra, si us plau (1978) i Primera història d’ Esther (1947) són tres obres teatrals de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Preguntas Sobre Beisbol (En Catalan)
  • Preguntas Sobre La Sublimación En Catalan
  • Català Preguntes Video
  • Preguntas Piratas De Silicon Valley Catalan
  • català
  • Catalan
  • Català
  • Catalán

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS