Primera Guerra Mundial

Páginas: 9 (2035 palabras) Publicado: 12 de mayo de 2014
CAUSES 1GM:
1. Les repercussions de les tensions colonials
- disputes entre potències colonials
2. Les aspiracions “nacionals”
- l’exaltació nacionalista entre França i Alemanya
- el conflicte dels Balcans
3. Les rivalitats entre potències: època de “pau armada”
- època de pau armada
- aliances

1. Les repercussions de tensions colonials:
A conseqüència de l’imperialisme, hihavia disputes entre les potències colonials. Les friccions entre Alemanya contra França i Gran Bretanya pel Marroc va ser un clar exemple. Quedaven pocs territoris sense colonitzar en el continent africà, cosa que va provocar aquest enfrontament. Tot i que va estar a punt de provocar la guerra, es va evitar quan França i Gran Bretanya van cedir aquests territoris a Alemanya.
A pesar d’això, latensió era tan alta que, sumant-hi altres causes, la guerra va acabar esclatant. En conclusió, el repartiment colonial va beneficiar a uns i perjudicar als altres, tot creant tensions entre aquests.

2. Les aspiracions “nacionals”:
Així com hi havia certes tensions per conquerir colònies, també n’hi havia amb un motiu nacional. Els més important varen ser:
- L’exaltació nacionalista queenfrontava els pobles de França i Alemanya. Això va ser degut a la pèrdua per part de França d’Alsàcia i Lorena (que van passar a ser alemanys) en la guerra franco-prussiana. És per aquest fet que cal destacar que el nacionalisme és present en quasi totes les guerres.
- L’altre va ser el conflicte dels Balcans, un problema de doble dimensió.
Per una banda, una dimensió nacional. És a dir, hi havianacionalitats internes que volien el seu propi estat (Serbis, Albanesos, Búlgars i Romanesos) i intentaven independitzar-se dels imperis Austrohongarès i Turc. Altra vegada tensions nacionalistes.
Per l’altre banda, hi havia països com Àustria i Rússia que volien expandir-se. Àustria era un enorme imperi multinacional que desitjava ocupar Sèrbia (un centre nacionalista) i tenir una sortida alMediterrani (per Grècia). Els serbis però, formaven part de Rússia, que pretenia protegir els seus pobles eslaus-serbis i dur a terme el paneslavisme. Rússia també volia aconseguir una sortida al mar.

3. Les rivalitats entre potències: època de “pau armada”
- A finals del s. XIX tothom ja veia que hi hauria una guerra, cosa que va provocar un malestar general i posteriorment una cursa d’armament:buscar l’arma més mortífera. Eren temps doncs, de pau armada. Durant aquests anys cada país intentava millorar la sena ciència per així estar més preparat per la guerra. En aquest context va ser on va sortir la frase: “si vols la pau, prepara la guerra”.
- Aquestes rivalitats d’armament, juntament amb pors i odis entre els diferents països van generar unes aliances. Així doncs, Alemanya, juntamentamb Àustria-Hongria Itàlia van formar la Triple Aliança. (Itàlia s’hi va unir pel seu odi a França, que li havia impedit expansionar-se al nord d’Àfrica). L’altre bàndol estava format per França, Rússia i Gran Bretanya, tot formant la Triple Entesa. (eren les potències colonials avançades i Rússia, oposada amb Àustria-Hongria)
Cal destacar que aquestes aliances es van formar únicament pels seusinteressos comuns.


CONSEQÜÈNCIES 1GM:
1. Canvi definitiu d’hegemonia mundial 4. C. polítiques
2. C. demogràfiques - democràcia guanya terreny
- gran mortalitat - sufragi universal
- generacions buides - vot de les dones
3. C. Econòmiques - moviments nacionalistes
- Estats Units (+ Japó) 5. Canvis socials
- Espanya - nous rics/pobresa general- emancipació femenina
Primerament cal dir que també hi ha varies conseqüències territorials.
1. Canvi definitiu de l’hegemonia mundial:
Es va produir un canvi definitiu en l’hegemonia mundial. Anteriorment, l’hegemonia mundial la posseïa Europa. Després de la 1GM això va canviar i des de llavors (fins l’actualitat), aquesta pertany als Estats Units. És a dir, el món gira entorn a ells,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia primera guerra mundial
  • Primera guerra mundial
  • Primera guerra mundial
  • Primera guerra mundial
  • La Primera Guerra Mundial
  • La primera guerra mundial
  • primera guerra mundial
  • Ensayo "Primera Guerra Mundial"

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS