Processos basicos

Páginas: 25 (6041 palabras) Publicado: 4 de octubre de 2014

El DESENVOLUPAMENT HUMÀ

DESENVOLUPAMENT:

Conjunt de canvis que es produeixen a través de la vida dels individus i que tenen a veure amb diferents formes d’organitzar la seva activitat.
Hi ha autors que defensen que el desenvolupament es produeix a partir de la construcció d’estructures cognitives a través de successius estadis (maduració, biologistes, Piaget)
Hi ha autors que defensenque el motor del desenvolupament és la interacció social (ambientalistes)

Interacció?

Modificacions de la forma i la conducta dels éssers vius.
Ontogenètic: des de germen fins a l’edat adulta
Filogenètic: de l’espècie a través dels temps
El desenvolupament és anòmal quan es desvia de l’objectiu. Adler, tres factors pertorbadors del desenvolupament del nen: massa afecte, manca d’amor,inferioritat orgànica.
(F. Dorsch)

Desenvolupament implica canvi i reorganització en un context de certa continuïtat.
Ni els factors de risc o protecció, ni les conductes anormals, ni les funcions cerebrals, ni els processos psicopatològics, tenen la mateixa significació, importància, efecte i funció en cada moment del desenvolupament.
Per això, la variable “desenvolupament” pren moltaimportància a l’hora de comprendre els processos causals i de dissenyar les estratègies d’intervenció i prevenció. (Ezpeleta)
El significat de qualsevol factor de risc solament pot ser entès considerant el moment en el que succeeix en relació a l’estadi de desenvolupament de l’individu i com interactua amb el procés de desenvolupament. (Pennington, a Ezpeleta)

FACTORS DE RISC / FACTORS DE PROTECCIÓ(Ezpeleta)

Factors genètics: El que ens interessa d’aquests factors són dos conceptes. En primer lloc la vulnerabilitat, dintre del model diàtesi-estrés, un subjecte predisposat a un trastorn, en un entorn estressant, pot desenvolupar el trastorn en qüestió. En segon lloc, observar que l’aparició d’un trastorn en un infant pot modificar la dinàmica familiar, provocant en les persones de l’entornimmediat una sèrie de conductes que, a la vegada, poden funcionar com a factors de manteniment i/o agreujar el trastorn.
Vida Prenatal: Sembla que diferents estudis ens demostren que l’ansietat excessiva de la mare durant l’embaràs, el consum de tabac i/o alcohol, ... s’associa a nou nats amb temperament difícil, infants amb TDAH, i, posteriorment, amb trastorn de conducta i trastorn antisocialde la personalitat.
Vincle Insegur: Devem a Bowlby tota una teoria sobre el vincle que ens ajudarà a entendre moltes coses (més endavant tornarem a aquest autor). En la aquesta teoria ens parla de la relació del nou nat amb la mare, o la figura d’afecció (“apego”), amb qui pot establir bàsicament dos tipus de vinculació. Una vinculació segura que es demostra mitjançant una emotivitat positiva del’infant cap a la figura vinculant, malestar en separar-se, i assossec en retrobar-la. I, per altra banda, una vinculació insegura que es caracteritzaria per una emotivitat negativa i per no utilitzar la figura vinculant com a font de recolzament i assossec emocional, no mostrant cap reacció de confort en retrobar-la. Sembla que els infants amb aquest segon tipus de vinculació presenten mésdèficits en vàries àrees sòcioemocionals, com ara negativisme i temerositat, menor autoestima, pitjor competència social, menys capacitat d’empatia. Així doncs, una vinculació insegura amb una figura vinculant primària actua com a factor de vulnerabilitat per al desenvolupament de psicopatologia.
Conflicte conjugal: Sembla que la conflictivitat conjugal correlaciona positivament amb trastorns deconducta en els fills, especialment en els nens més que en les nenes. L’actuació dels pares en conflicte sol ser més incoherent i coercitiva en relació a l’aplicació de disciplina a la llar.
Emoció Expressada: Són els judicis amb contingut afectiu que un familiar o persona propera a l’infant emet habitualment en relació a ell per justificar la situació que estan vivint. Solen ser crítiques,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Process
  • process
  • Process
  • process
  • Process
  • Pac1 Processos
  • Diagramas De Processo
  • Process Management

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS