Psicologia de la instrucció uoc pac3

Páginas: 17 (4201 palabras) Publicado: 3 de abril de 2011
1.- Elaboreu una definició de competència i expliqueu amb cert detall quines són les implicacions dels enfocaments basats en competències a l’hora d’identificar, concretar i organitzar els aprenentatges escolars.

Establir una única definició de competència és una tasca difícil depenent de les fonts en què et basis. Nosaltres primer ens basarem amb la normativa del nostre sistema educatiu iamb les opinions de diferents autors pedagogs com C.Coll que han estudiat i escrit sobre el tema.
Per començar cal citar que segons el decret del 26 de juny 2007, s’estableix l’ordenació dels ensenyaments d’educació primària. I es defineix en l’article 8, “què són les competències bàsiques”:
“S’entén per competència la capacitat d’utilitzar els coneixements i habilitats, de maneratransversa i interactiva , en contextos i situacions que requereixen la intervenció de coneixements vinculats a diferents sabers , cosa que implica la comprensió , la reflexió i el discerniment tenint en compte la dimensió social de cada situació “
L’objectiu fonamental del Departament és el de formar persones que no només puguin participar en el món laboral, sinó que també siguin capaces dedesenvolupar un projecte de vida personal. El sistema educatiu ha de formar als seus alumnes amb la capacitat per aprendre permanentment. Per tant, l’aprenentatge escolar ha d’oferir a l’alumnat coneixements, capacitats, actituds, emocions, valors per adaptar-se a una diversitat de contextos que els permeti convertir-se en ciutadans ben integrats, capaços d’aconseguir fer tasques útils per ellsmateixos i per la societat amb la finalitat de poder obtenir uns resultats òptims a nivell personal o social i per tal de superar reptes o situacions complexes.
Altres autors diferencien unes competències vitals, genèriques i transversals, que anomenen competències bàsiques, que són necessàries per formar part de la societat actual. Són independents d’una matèria i estan basades en objectiustransversals. Són aquelles que s’han d’aconseguir al finalitzar l’educació obligatòria i actuen com a base de futurs aprenentatges al llarg de la vida. Generalment estan relacionades amb un millor organització del propi aprenentatge, de les relacions socials i interpersonals i de la comunicació i reflexen el canvi general d’un enfocament de l’ensenyament cap a un enfocament de l’aprenentatge.
Elconcepte de competència i els seus enfocaments basats en competència tenen elements que constitueixen un avanç en la manera de plantejar, afrontar i buscar solucions a alguns dels problemes i dificultats en les que es troba l’educació escolar en l’actualitat. Continua presentant limitacions importants i perills en la posada en pràctica, tal com ens explica C.Coll. Una de les quals és que lescompetències són abstractes i generals, per tant no avaluables. Per tant, s’han de transformar en tasques concretes que l'alumne pugui realitzar les quals sí que són avaluables. I l’altre és que és presenten els coneixements conjuntament i el mestre ha de discernir quin grau de donimi posseix l’alumne.
Perquè siguin competents s’ha de tenir en compte els 4 aspectes que destaca C.Coll per definir“competència”:
1.- La mobilització dels coneixements, és a dir ser capaç d’activar i utilitzar els coneixements per afrontar situacions determinades
2.- La necessitat d’integració dels diferents tipus de coneixements, en el sentit de que integren coneixements, capacitats, actituds, valors, emocions, i peculiaritats del context. Cal que els continguts de les matèries es tractin de formainterdisciplinària o globalitzada.
3.- La importància del context en el qual s’adquireixen les competències i el context en les quals després s’apliquen. És a dir, les competències es concreten i es desenvolupen vinculades a diferents contextos d’acció. Dins d’un marc sociocultural (fent referència a Vigotsky i també a Bruner), els contextos i les relacions són aspectes determinants dels processos...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Pac3 Narrativa Interactiva Uoc
  • Pac3 uoc anàlisi de casos
  • Pac1 Psicologia Instrucció
  • Psicologia Perc- Pac3
  • PAC3 Historia de la psicologia
  • Psicología del aprendizaje uoc
  • historia de psicologia pac1 uoc
  • PAC1 Psicologia Social UOC

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS