Que Es La Filosofia

Páginas: 2 (350 palabras) Publicado: 27 de mayo de 2012
El finalisme o teleologia podem dir que és el terme amb què ens referim a aquelles concepcions de la realitat segons les quals esta es troba orientada cap a la consecució de determinats fins, per laqual cosa s'entén que tals fins actuen com a causes explicatives de la constitució i del desenrotllament de la realitat.

També podem dir que és la teoria filosòfica segons la qual hi ha entitatscapaces de tindre una conducta final o propositiva. La conducta final és aquella que es fa per a la realització d'un fi, propòsit o meta. En la mesura que la dita conducta pareix exigir la referència alconeixement d'una situació futura i a la possibilitat d'acomodar la realitat per a la realització de la dita meta, molts autors consideren que la conducta finalista fa necessària la presència de lesments.

Un problema filosòfic essencial és esbrinar quines entitats tenen conducta final pròpiament dita. Açò és clar en el cas de l'home, però alguns filòsofs grecs van creure que també els sersnaturals ?animales, plantes i sers inerts? són capaços del dit comportament. Així ho van pensar Plató i Aristòtil, i abans Anaxàgores. Quan s'intenta explicar la conducta dels sers no humans en termesde conducta final, s'acaba considerant que ha d'existir un ser que haja donat als sers naturals les metes o propòsits que pareixen manifestar i la capacitat per a realitzar-los. D'ací que l'explicacióteleològica del moviment al final acabe sent també una explicació teològica i els que la defenen acaben postulant l'existència d'un Déu ordinador o arquitecte del món.

Les explicacions finalistess'inspiren en el model de l'acció humana, tal com ha sigut interpretada tradicionalment, subratllant sobretot el seu caràcter intencional, al considerar que els fins perseguits orienten la conductahumana i determinen els mitjans òptims per a aconseguir tals fins. Tal interpretació de la conducta està inspirada, sense cap dubte, en el model d'activitat de l'artesà, model a qui recorren tant...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • filosofia de la filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia
  • La Filosofía
  • Filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS