Que es la filosofia

Páginas: 5 (1013 palabras) Publicado: 12 de mayo de 2015
Què és la filosofia? Maria Assumpció Janer
Segons la RAE la filosofia és el conjunt de sabers que cerca establir , de manera racional , els principis més generals que organitzen i orienten el coneixement de la realitat , així com el sentit de l'obrar humà. Però quan va sortir? Amb que es relaciona? Quins àmbits té? Per què serveix?

Pimer de tot,d'on surt aquesta paraula? El terme és d'origengrec i es compon de dos vocables: philos ("amor") i sophia ("pensament, saviesa, coneixement"). Per tant, la filosofia és l"amor pel coneixement". O sigui que: el filòsof, és un individu que cerca el saber,vol tenir un coneixement per les coses, sense un fi pragmàtic (que no cerca l'eficàcia i utilitat). Es mou per la curiositat i indaga sobre els últims fonaments de la realitat.

Això és el queens fa diferent, bàsicament, del animals, les ganes de demanar-m'hos el per què de les coses i de manera racional, com he dit abans, que els animals no tenen. Aquesta actitud teòrica ens fa únics dins la espècie animal, per això la nostra denominació d'Aristòtil : animal racional.

Però aquesta racionalitat no desde sempre ha estat amb nosaltres, al principi el mite era la manera d'explicar larealitat. Una realitat desconeguda pels ciutadans que creien en ell i que l'explicaven a través d'alló conegut (Déus, persones, etc.).

A poc a poc hi va haver un procés cap al descobriment de la raó. (Segle VI a.C.) Un fet important fou el descobirment de noves cultures a través de l'emigració de Grècia. En veure que les coses no eren iguals, varen començar a demanar-se el per què allà tot era tandiferent. Obviament, a altres territoris no creien en el mite, i aquí es van fer clares les diferències entre mite i logos (pensament racional). Per exemple:el logos es basa en explicacions naturals, fenòmens físics, és coherent... al contrari de el mite.

Al igual que la filosofia nasqué en aquesta època, la ciéncia també, i curiosament ''nasqueren'' juntes. Així que ambdues doctrines guardenrelacions;però la filosofia no només en guarda amb la ciència, si nó que també amb la religió. Encara que hi hagi semblançes (afany per explicar la realitat, aspiració a la totalitat...) filosofia no és ciència ni religió.

Per una banda, no és religio perquè: mentres un te una resposta dogmàtica, que hi has de creure, (religió), la filosofia la té crítica. També la filosofia té un àmbit delraonament i la religió té un àmbit de creença.

Per l'altre banda, no és ciència perquè: Primer, les teories filosòfiques no són falsables i les científiques si. Un exemple és que les teories filosòfiques d'Aristòtil encara estan actives, però les físiques ja han quedat arraconades. Segon, la filosofia no pot prediure el futur, la ciència si. I finalment, les actituds del filòsof i científics sóndiferents. El científic només estodia el que hi ha en l'espai i temps, el filòsof va més enllà del que podem percebre a través dels sentits, com per exemple: Déu, l'ànima o el món com a idea. Per totes aquestes raons, filosofia i ciència es separaren al segle XI. I damunt tot això, Kant, també les separà dient que filosofia equival a pensar i ciència a conèixer.


Arribats fins aquí, ens centrarem nomésen la filosofia. Quins àmbits ocupa?

Ocupa tres àmbits: el teòric el pràctic i el metafísic. Aquesta sistematització la va fer Aristòtil al segle IV a.C.. Més tard,Kant, els va resumir en tres qüestions: Què puc saber? (àmbit te`ric)(veritat i realitat), Què he de fer) (àmbit pràctic)(ètica i política) i finalment Què puc esperar? (àmbit metafísic). Posteriorment, Kant afirmà que aquestes tresrespostes es resumeixen en: Què és l'ésser humà.

Dins l'àmbit teòric, aspiram a assolir la veritat, però hi ha moltes maneres d'assolir-la, més ben dit, punts de vista, que es basen en un postulat d'aristòtil (la teoria de la veritat).
Un exemple són: el realisme (defensa el postulat), l'idealisme(no el defensa) i el realisme crític (es troba enmig). I cada un amb una resposta diferent. El...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • filosofia de la filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia
  • La Filosofía
  • Filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS