rebelión en la granja

Páginas: 18 (4332 palabras) Publicado: 28 de octubre de 2013

REBELIÓN EN LA GRANJA



















Robert Gassó Coll
Estructura i canvi social.
1. Perquè Orwell es refereix a la llibertat d’expressió en el pròleg del llibre?

La intenció d’Orwell en escriure aquest pròleg era cridar l’atenció sobre el precari estat de la llibertat d’expressió a la Gran Bretanya, un exemple d’això és la gran oposició que trobà a l’hora depublicar el llibre. Abans de que “Rebelión en la Granja” vegues la llum, va ser rebutjat per quatre editors qui donaren varis motius. Un d’ells li digué que la història explicada al llibre era fàcilment identificable amb el succeït a la URSS. A més, va al·legar que la elecció dels animals potser no era la més indicada.

Orwell cità al seu pròleg: “...el mayor peligro para la libertad de expresión yde pensamiento no proviene de la intromisión directa del Ministerio de Información o de cualquier organismo social.” El que volia dir amb aquesta afirmació és que durant la guerra no hi va haver una censura oficial de les idees minoritàries i que per tan, si hi havia temes que acostumaven a ser difícils de publicar és per culpa dels editors, qui tenien por a la opinió pública, i no a serempresonats. Es a dir, gairebé tota la censura d’aquells temps va ser de caràcter voluntari.

L’escriptor defensa que això passa a causa de que la premsa britànica està molt centralitzada i en propietat de pocs homes a qui no els interessa fer referència a alguns temes importants com podria ser-ho aquest. Així gairebé mai es fa cas a una opinió independent o minoritària.

En el pròleg parla de lanecessitat de mantenir l’aliança anglorussa. D’això n’era conscient tota la societat es considerava, tan en la vida pública com en la privada, que no s’havia de publicar sobre aquest tema. Per aquest motiu, els llibres antirussos eren ignorats. Els intel·lectuals respectaven a Stalin i defensaven que el llibre no era oportú, ja que el deixa malament, i això podria perjudicar les relacions i elprogrés.

Tot i que els anglesos estan a favor de la llibertat d’expressió, la cosa canvia quan el tema a tractar és la URSS o Stalin, per tan, aquesta llibertat esta retallada, no és autèntica. Orwell creu que quan les persones rebutgen parla o llegir sobre aquest tema, el que estan fent és menysprear el dret a la llibertat d’expressió.

En el pròleg ens mostra la seva indignació envers el tracteque tenen els llibres que critiquen la URSS. Es queixa per què un llibre que exposa idees minoritàries serà rebutjat, ignorat i atacat en el terreny intel·lectual per molt ben escrit que estigui, mentre que un llibre dolent podria tenir una bona rebuda, sempre i quan no parli sobre temes delicats.
A Orwell no el convencen les raons exposades contra la llibertat d’expressió, ja que afirma que lanostra civilització està basada en la coexistència de criteris oposats i que, per tan, cal respectar les idees que no compartim, siguin majoritàries o no. Ell també ens recorda que si no hagués estat per la llibertat d’expressió, la nostra societat no hagués arribat mai al punt on es troba ara. Per últim, ens diu que detesta que els intel·lectuals del seu país no respectin aquest dret, i que l’únicque aconsegueixen al fer-ho es menysprear la intel·ligència.

Aquesta frase: “Si la libertad significa algo, es el derecho de decirles a los demàs lo que no quieren oír”, reflecteix a la perfecció el que Orwell volia defensar en el seu pròleg.


2. Respon a les següents preguntes sobre la novel·la:

Quins van ser els arguments del vell Major va exposar als altres animals per tal deconvèncer-los de que es revelessin?
Ell va argumentar que, fins al moment, les vides dels animals havien estat tristes, cansades i curtes. Els homes només els volien per a fer-los treballar de valent o, en d’altres casos, per a treure benefici de la seva carn després de matar-los. El vell Major defensava que el país on vivien tenia moltes terres fèrtils suficients com per poder-los abastir amb menjar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La rebelión de las granjas
  • rebelion en la granja
  • LA REBELIÓN EN LA GRANJA
  • REBELION GRANJA
  • Rebelion en La Granja
  • Rebelión en la granja
  • rebelion en la granja
  • Rebelion En La Granja

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS