RECOPILACIÓ DE ALGUNES LLENGÜES PARLADES PELS IMMIGRANTS CAMERUNESOS A CATALUNYA.

Páginas: 5 (1107 palabras) Publicado: 28 de octubre de 2013
RECOPILACIÓ DE ALGUNES LLENGÜES PARLADES PELS IMMIGRANTS CAMERUNESOS A CATALUNYA.

QUANTES LLENGÜES PARLEN ELS CAMERUNESOS RESIDENTS A CATALUNYA?

A través de les dades obtingudes de la meva recerca, he pogut constatar la diversitat lingüística de Catalunya i veure que Camerun hi contribueix amb mes llengües. En el meu inventari he pogut comptar una aproximació de 44 llengüesdiferents que es parlen avui, camerunesos de Catalunya amb els seus compatriotes y amb la seva família.
Sabem que Camerun es un país lingüísticament molt ric on conviuen mes de 279 llengües autòctones, així doncs la majoria de camerunesos son poliglotes, tots han viscut en un context de plurilingüisme.
Segons les dades oficials de 2003 - 2005 de l’ Òrgan Tècnic d’immigració, estroben a Catalunya una aproximació de 580 camerunesos sense comptar els il·legals, i estic segur que la xifra es força mes alta de la que mostren les dades oficials.
Aquesta recerca m’ha permès entrar en contacte amb la gent del meu entorn preguntant directament a els meus coneguts,( amics, ) i també, indirectament i gracies a la informació que m ‘aportava alguns paisans meus sobrela gent del seu entorn i coneguts que parlaven també alguna llengua de Camerun i que viuen a Catalunya.

Doncs be , la nostra recerca ha donat els següents resultats:
Totes son llengües del grup Nigerocongoleses i de la família Bantu.

1. Dins del grup BAMILEKE parlat al oest de meu país hem trobat les seguents llengües:
El Bafoussam, el Bafang, el Baham, el Bangangte, el Tonga,el Bamendjou, el Bandjoun, el Banya, el Basso’o, el Baleng, el Bameka , el Dschang. Totes son llengües Bamileke venen de la mateixa família lingüística però hi ha una gran diferencia entre elles. Son llengües inintel·ligibles entre sí. Per exemple un parlant de Baham no se pot entendre amb un parlant de Bagangte i vice versa, hi ha sempre un problema de intercomprehenció. I es undels grups força present a Catalunya, Barcelona ( Hospitalet de Llobregat) , Manresa i també aquí a Girona, (Salt)


2. Dins del grup FANG o BETI que es parla al centre i sud del país i que les trobem també a Gabon, Congo, Guinea equatorial, i una part de Sao Tomé i Principe tenim :
el Ewondo, el Bulu, el Etón, i el Mangissa. Son llengües parcialment intel·ligiblesentre sí però ètnicament diferents.

3. A la part del Litoral hem trobat el DUALA ( la meva llengua), el Bakoko, el Mbo’o, i el Nyabassi. Dins dels dialectes del Duala tenim:
( el Ewodi ( llengua del meu pare i que entenc ), el Pongo, el Bodima, i el abo’o).

4. A la part Nord del país hem trobat també algun parlant de Fufulde o Fula.

5. A la part Centre - litoral tenimels BASSA’A, que es una llengua molt parlada per els camerunesos de Catalunya sobretot a Barcelona a on estan força concentrats a la zona de l’ Hospitalet, Badalona, Mataró, a Lleida i a Girona ( Salt). S¨ha de saber que aquesta llengua té també las seves varietats dialectals depenent de la zona del parlant, hi ha una varietat del Nyong Ekellé que ve del Centre del país y unavarietat de la Sanaga Maritime que ve del Litoral, però això no impedeix que s’entenguin perfectament entre ells.
Dins del mateix grup , tenim el Bambibi (llengua de la mare del Eto’o).

6. A la part del Mbam tenim el Bafia, el Banen ( també llengua del pare de l’Eto’o), el Nyokon i el Yambassa (llengua de Tomàs Nkono), a on també hi ha una gran presencia d’ aquestscol·lectius a Barcelona zona (Hospitalet).

A la part de Catalunya on se concentren els parlants anglòfons de Camerun tenim també una gran diversitat de llengua, sobretot a la zona de Vic, de Puigcerdà, Bellver de la Cerdanya (un petit poble entre Puigcerdà i la Seu
d’Urgell) i Lleida capital, he pogut comprovar la quantitat de llengües parlades entre els Camerunesos d’ aquestes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Les Llengues A Catalunya
  • Les immigrants
  • catalunya
  • Catalunya
  • Catalunya
  • Mal de llengues
  • Balances Y Estados... Recopilacio
  • Illegal immigrants

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS