Relato alexandre cortada

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 4 (806 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 13 de noviembre de 2010
Leer documento completo
Vista previa del texto
Joaquim Carrillo Balada
COMENTARI DEL TEXT D’ALEXANDRE CORTADA:
Després dels fets de Montjuïc, on es van practicar tortures i afusellaments contra gent sospitosa dels atemptats anarquistes aBarcelona com a conseqüència d’una dura repressió; es publica el primer número de la revista Catalònia, on Alexandre Cortada redacta aquest article titulat Ideals nous per a la Catalònia. Només llegintaquest títol ja ens podem fer una idea que la intenció de l’autor és reconstruir d’una forma nova, el modernisme a Catalunya. Aquest serà un dels objectius principals de la revista, que es convertirà enun medi artístic on s’acceptaran tots els corrents moderns catalans perquè tots tindran valor propi ( fet que fins aleshores s’havia rebutjat ).
Així dons, ens trobem davant d’un text que pretendràconfigurar l’inici del què avui coneixem com la segona etapa del modernisme:
A les línies inicials del primer fragment ens trobem amb el terme regeneració, fent referència a aquesta nova forma detractar al modernisme, i ens parla de la necessitat de “passar del període d’intuïció i de sentiment al període intel·lectual i conscient”, és a dir; de transformar un moviment desordenat i dividit, en unfront comú intel·lectual on es transmeti una actitud conciliadora de tots els corrents artístics en el moment d’exposar-se a la vida pública. D’aquesta manera es volia posar de manifest que s’haviensuperat les discrepàncies entre regeneracionistes i esteticistes. S’estava produint una unificació de corrents diferents que pretenien una finalitat homogènia: alliberar i exterioritzar la figura d’unartista d’esperit pur i positiu, gens pessimista; amb una fortalesa superior a la resta, que afronta la vida amb alegria i ho contempla tot amb goig, que rebutja la mort i la foscor de l’ànima; unheroi vitalista que s’alimenta de totes les fonts de la terra per aconseguir la glòria i la pau interior.
Aquesta exaltació de l’individu no dista gaire del concepte Superhome exposat per Nietzsche...