René descartes

Páginas: 22 (5385 palabras) Publicado: 10 de febrero de 2011
RENÉ DESCARTES

ÍNDEX

1. Context..............................................................................................1

2. Biografia............................................................................................2

3. Obres..................................................................................................3

4. Temáticafilosófica............................................................................5

4.1. El dubte.......................................................................................5

4.2.El mètode. ...................................................................................7

4.2.1. Les regles delmètode..........................................................8

4.3.El resultat del dubte ...................................................................9

4.4 Classes d’idees..........................................................................12

4.5 Teoria de la substància..............................................................12
4.5.1.Res cogitans i resextensa.......................................................13
4.5.2. Res infinita...............................................................................13

1. Context

L’Europa en què va viure René Descartes (1596-1650) és la de la Guerra dels 30 anys, és a dir, el conjunt de guerres de religió que havien estat provocades per la irrupció de la Reforma protestant i la Contrareforma. El segle XVIII és un període defam, pesta i guerres però també de descobriments científics importants. L’any 1609 Kepler formula la hipòtesi segons la qual els planetes giren al voltant del Sol descrivint el·lipses i no cercles perfectes i, simultàniament, Galileu construïa, a Pàdua, el primer telescopi astronòmic que permetia estudiar els moviments dels planetes. Per la mateixa època, el canceller anglès Bacon proposava el mètodecientífic inductiu com a propi de les ciències contra el deductivisme aristotèlic. El Concili de Trento (1545-1563) contra el protestantisme de Luter (1483-1546) marcà fortament el període.
A França el període de la vida de Descartes fou especialment mogut tant en l’aspecte religiós com en el polític. L’any 1610 va ser assassinat el rei Enric VI i l’any 1614 es produí la majoria d’edat deLluís XIII que tingué com a ministre principal el cardenal Richelieu i que anà consolidant la monarquia centralista i catòlica. Els protestants, importants sobretot a Occitània i prop de la frontera suïssa, van ser brutalment perseguits en el marc de la Contrareforma. L’any 1562 eren 1.250.000 i cap a 1685 només en quedaven mig milió. El nostre filòsof, de fet, decidí marxar a Holanda perquè eral’únic país on es respectava el lliure pensament. Hi hagué també lluites entre el poder local i la monarquia absoluta (Guerres de la Fronda, entre 1648 i 1653) que finalment (quan Descartes ja havia mort) van portar al poder Lluís XIV, el Rei-Sol, exemple de centralisme polític despòtic.

2. Biografia

Va néixer a La Haye (França) el 31 de març de 1596, i va morir a Estocolm l'11 de febrer de 1650.El seu pare, Joaquim era un membre del Parlament de Rennes (a la Bretanya francesa) i pertanyia a la “noblesa de toga”, val a dir, era un advocat ric que havia comprat un títol nobiliari (una baronia) per ascendir socialment. La mare del petit René mor a l’any següent, de sobrepart i el futur filòsof va ser educat per l’àvia, mentre el pare es tornà a casar. Això ha estat considerat important peralguns biògrafs, perquè Descartes tenia un temperament força esquerp, pessimista i tímid. Mai no es va casar i (a la manera estoica) va preferir una vida allunyada del poder. A l'edat de vuit anys fou enviat a una escola jesuïta, anomenada La Flèche, on la seva disciplina i educació sempre destacava. René Descartes s'arribà a convèncer que totes les ciències haurien de produir resultats tan...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • rené descartes
  • rene descartes
  • Rene Descartes
  • Rene descartes
  • René Descartes
  • Rene descartes
  • Rene descartes
  • Rene descartes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS