Ressenya

Páginas: 10 (2467 palabras) Publicado: 4 de diciembre de 2012
La ressenya
________________________________________
1. Introducció
2. Estructura
3. Criteris de redacció específics
4. Exemple
5. Bibliografia ________________________________________
1. Introducció
La ressenya és una publicació breu que dóna compte globalment d'un llibre, un article o un material en suport no imprès publicats recentment, i en fa un examen crític. Les ressenyessolen ser una secció habitual en revistes especialitzades o poden aparèixer en revistes dedicades a publicar-les exclusivament. (També hi ha publicacions que informen de totes les ressenyes publicades sobre una especialitat, sense reproduir-les.)
Les revistes solen encarregar les ressenyes a persones expertes en el tema de l'obra comentada, que en puguin emetre un comentari qualificat. Ésconvenient que l'autor de la ressenya conegui les línies ideològiques i de recerca de la revista i que s'atingui als criteris formals de la publicació.
L'autor d'una ressenya s'ha de plantejar algunes qüestions que ha d'anar responent al llarg de l'escrit i que en determinen el caràcter: en primer lloc, naturalment, si l'obra mereix una ressenya. I, a partir d'aquí, com és en relació amb altres obres delseu estil; quin lloc ocupa en la bibliografia sobre el tema; si l'ús de fonts i materials i el mètode són adequats i innovadors; quines línies d'investigació obre; a quin públic va adreçada i a qui pot aprofitar; si tracta un tema d'actualitat o no, etc.
La ressenya pot donar prioritat a una orientació expositiva de divulgació o a una orientació crítica. És recomanable, en qualsevol cas, quel'orientació crítica hi sigui, ja que la ressenya té l'objectiu d'influir en el receptor.
Per bé que la ressenya ha d'atendre fonamentalment el contingut del text comentat, l'autor no ha de deixar de valorar el producte ressenyat com a forma d'oferir i d'organitzar la informació. Es pot comentar, doncs, per exemple, com està estructurat el text, o la presència de certes parts de l'obra (pròleg,epíleg, notes, bibliografia, gràfics, il•lustracions, etc.) i el seu grau d'adequació.
2. Estructura
La ressenya té dues parts estables, l'encapçalament i la signatura, i una altra, el cos de l'escrit, la redacció de la qual presenta una gran llibertat compositiva. El cos es presenta normalment sense divisions i sense notes, i pot tenir els components següents:

1. Introducció
2. Resum
3.Comentari crític
3.1 Orientació explicativa
3.2 Orientació crítica
3.2.1 Crítica convergent
3.2.2 Crítica discrepant i metacrítica o crítica als procediments
3.3 Conclusions i conseqüències
L'encapçalament de la ressenya dóna les dades bàsiques de l'obra, d'acord amb diversos criteris, que comentem més avall.
La introducció -no obligatòria, ja que la ressenya pot començar in mediares- sol ser un paràgraf de funció fàtica, que estableix el canal de comunicació amb el lector i prova d'atraure'l. Es tracta d'unes paraules inicials que solen tenir una funció de localització. La introducció és un lloc apropiat, per exemple, per a comentar les circumstàncies de l'aparició o de la recepció de l'obra, la seva actualitat o oportunitat, la relació de l'obra amb les anteriors del mateixautor, la política editorial que ha permès publicar-la, etc.
El resum és una part imprescindible en la ressenya. Es pot oferir abans del comentari crític o, com passa molt sovint, aquest incorpora informalment la informació bàsica del text. El resum té la funció de substituir i fer disponible el text inicial i delimitar el domini de referències per a l'activitat del comentari. Ha de conservar oreflectir els continguts nuclears de l'obra ressenyada i la seva organització estructural. Algunes de les característiques principals del resum són: l'adequació, l'economia, la proporcionalitat, la precisió i un bon nivell de textualitat.
El comentari crític ha de subministrar els mitjans perquè el lector de la ressenya pugui comprendre el punt de vista del comentarista. Pot presentar una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ressenya
  • Ressenya
  • Ressenya
  • ressenya
  • Ressenya
  • ressenya
  • Ressenya Escrita De
  • Ressenya 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS