Restauració borbònica

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 26 (6275 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 29 de noviembre de 2010
Leer documento completo
Vista previa del texto
TEMA 1 a: La Restauració Borbònica: evolució política (1875-1931).

1. Antecedents.

- Antic Règim: és un govern que es va donar fa anys.

En l’antic règim hi havia monarquia absoluta (poder sobre tot), després de l’antic règim va aparèixer el liberalisme polític (governants república ( president) que va començar després de la Revolució Francesa. Amb el liberalisme han derespectar els drets fonamentals que s’ha de tenir en compte:

- Dret a la vida

- Dret a la propietat.

- Dret a la llibertat.

Amb els anys va anar millorant i el senyor Montesquieu va ajudar a millorar-ho amb la separació o independència de poders. Aquests poders eren 3:

- Executiu ( (executar – aplicar) és el que fa complir les lleis, les aplica. Administraels afers públics (aplica les lleis i mana) ( President del Govern. El govern està format pel president i pels ministres.

- Legislatiu ( Fa les lleis; les posa el Parlament a Catalunya i les Corts a Espanya.

- Judicial ( Jutja segons les lleis. Un cop jutjat pot ho pot solucionar segons si ho ha fet o no. El poder el tenen els tribunals (els jutges).

ROSSEAU: Vaperfeccionar-ho. Aquest senyor va dir que el poder d’una nació el té el poble, això es diu sobirania nacional o sobirania popular; i ho manifesta mitjançant votacions o sufragi.

Quan es tracta d’Espanya:

L’antic règim es va acabar amb el rei Ferrant VII l’any 1833. El primer pas d’alliberament polític va ser la reina Isabel II (1833 – 1868), filla de Ferran VII.

L’alliberamentpolític comença perquè:

- Aparició de partits polítics (Isabel hi està obligada): moderats o conservadors, i progressistes o radicals.

- Es van fer constitucions (llei que ho marca tot) que n’hi va haver 3: 1812 (la va dur Napoleó però com que no els va agradar en van fer un altra), 1837, 1845.

La consolidació definitiva del Liveralisme es dóna més tard amb el SexenniDemocràtic (1868 – 1874). Els canvis que va implantar el Liberalisme van ser:

- Més partits: demòcrates, republicans* i nacionalistes.

*Mana un president i n’hi ha dos tipus:

- Federal( (com Alemanya o EEUU) Cada federació (estat) té uns drets a nivell intern i pot fer el que vulgui.

- Unitari ( (com França, Holanda, Perú, Mèxic) Des de la capital es controlatot, només mana un.

- Més sindicats: els anarquistes i els socialistes.

- Van implantar una constitució (1869) que era molt liberal i per tant acaba de consolidar el liberalisme.

La Situació d’Espanya durant el Sexenni Democràtic: Era una situació molt dolenta perquè hi havia molts problemes:

- Problemes socials (la societat) ( Feien bagues.

-Problemes militars (o armats) ( hi havia conflictes armats, guerres : la guerra Carolina, la guerra dels 10 anys a Cuba, a les Filipines, entre els favorables a la república i els contraris.

- Problemes econòmics ( aquests havien començat a finals del regnat de Isabel II a finals de 1866, hisenda(riquesa del país) estava arruïnada.

- Problemes polítics ( Hi havia una gran inestabilitat:va haver-hi una monarquia (Amadeu de Saboia), va haver-hi la primera República i dintre d’aquesta va haver-hi 5 canvis de president, 5 canvis de república.

- Problemes del Cantonalisme ( Cada cantó (localitat o comarca) es va declarar independent i per controlar-ho van haver de fer guerres.

*A l’any 1875, Espanya estava en un estat pèssim.

2. La restauració Borbònica.Que és? ( Va ser un període en que els borbons van tornar a ser reis d’Espanya. Comença l’any 1875 i dura des de la fi del Sexenni Democràtic (o primera república/ 1874) fins a l’inici de la segona república (1931).

(FER DIBUIXET QUE TINC ALS ESQEMES! )

Només va haver-hi una constitució, la del 1876, que consta de dos apartats:

Fase 1: Creació i consolidació del...
tracking img