L'Època De La Restauració Borbònica (1875-1898)

Páginas: 7 (1604 palabras) Publicado: 9 de julio de 2011
Tema 7: La Restauració Borbònica (1875-1931)

Sistema polític de la Restauració Borbònica: La restauració borbònica es va originar a causa del pronunciament de Martinez Campos (1874). La finalitat de Matinez Campos era finalitzar amb la primera República Española i instaurar una monarquia, això ho liderara Antonio Cánovas del Castillo (1828-1897).
L’objectiu de Antonio Cánovas del Castilloera Restaurar la família dels Borbons de Alfons XII, redactar una constitució, aconseguir una estavilitat política e idear un sistema polític: El Bipartidisme, que es caracteritzava per l’alternança de poder (el partit Conservador y el partit Liberal, que renunciaven als pronunciaments com a mecanisme per accedir al govern) i el torn pacífic (de partits que garantiria l’estabilitat institucionalper mitja de la participació de les dues famílies del liberalisme i que posaria fi a la intervenció dels militars en la vida política).

Constitució del 1876: És una mostra clara del liberalisme doctrinari, caracteritzat pel sufragi censatari i la sobirania compartida entre les corts i el rei. Es tracta, per tant, de una constitució de caràcter conservador i inspirada en els valors històricstradicionals de la monarquia, la religió i la propietat. Es trobava en un estat catòlic amb drets i llibertats restringides en que només el Monarca tenia dret a vet.

Partits dinàstics/falsejament electoral: Hi havia dos partits dinàstics: PARTIT CONSERVADOR y PARTIT LIBERAL
En el partit Conservador el lider era Antonio Cánovas del Castillo, era partidari de l’immobilisme i del sufragi censatari, enun Estat catòlic de ordre social.
En el partit Liberal el lider era Mateo Sagasta, era partidari del sufragi Universal, en un Estat laic en que té que prosperar.
Aquests partits tenien característiques en comú: Els dos eren partits de minories de classe mitjana, eren partidaris d’una Monarquia, defensaven la propietat privada en un Estat unitari i centralitzat.
Falsejaments electorals: Elfalsejament electoral és donava en el sistema de la Restauració Borbònica a casusa del bipartidisme establert.
Hi havia dos corrupcions electorals.
- Caciquisme: Fenomen que té com a objectiu influenciar en el vot. Les zones més afectades eren: Andalusia, Galícia i a Castella, perquè hi ha molta activitat agrícola. La persona encarregada de coaccionar als votants era el cacic de classebenestant.
- Tupinades: Trampes que es durà a terme per influenciar els resultats electorals.
Torn Pacífic dels diferents graus del S.R.B (Liberal, Conservador): Del 1875-1881, va governar el Partit Conservador ; 1881-1884, el Partit liberal, en que s’aplica solament a les eleccions municipals el Sufragi Universal Masculí ; 1884-1885, Partit Conservador, solament dura un any perquè Alfons XII mort,s’aplicarà el Pacto del Pardo, que consistia en donar suport a la regència de Maria Cristina i garantir la continuïtat de la monarquia ; 1885-1890, Partit liberal, torna el Sufragi Universal Masculí, però ara només a les eleccions generals ; 1890-1892, Partit Conservador ; 1892-1895, Partit liberal ; 1895-1897, Partit Conservador, Cánovas assumeix la presidència del govern fins al 1897, en què va serassassinat.
Forces polítiques marginades del S.R.B.: Els partit que no hi participaven eren:
El Republicanisme, que es un moviment polític i ideològic, és tot el contrari a la monarquia i es de caràcter social y popular.
Hi ha quatre partits Republicans: Posibilista, Progresita, Centralista i Federal.
- Partido Republicano Posibilista: Emilio Castelar era el líder (Barcelona 1876), el seupartit era moderat i acceptava el joc polític de la restauració.
- Partido Republicano Progresista: Manuel Ruiz Zorrilla era el seu líder, aquest protagonitza l’adaptació de les noves condicions. Va cap a un Republicanisme Radical i violent.
- Partido Republicano Centralista: Nicolàs Salmerón era el seu líder, líder pretenia convertir-se en el paller de les opcions i tendències...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L’època de la restauració borbònica (1875 – 1898)
  • Restauració borbònica (1875-1898)
  • L'època de la restauració borbònica
  • L'Època De La Restauració Borbònica
  • La Restauración Borbónica (1875-1898)
  • La restauració monàrquica
  • La restauració monàrquica (1875
  • L'època de la restauració borbònica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS