Resum "ab urbe condita", de tit livi

Páginas: 11 (2653 palabras) Publicado: 11 de junio de 2011
RESUM ESQUEMATIC AB URBE

ORIGENS-RÒMUL
Després de la caiguda de Troia, els aqueus van castigar als traidors, excepte a Eneas i Antenor que volien la pau.
Eneas va a territori laurenti amb altres troians i ataquen als aborigens. El cap dels aborigens Llatí fa la pau amb Eneas i aquest es casarà amb la seva filla Lavinia. Eneas funda una ciutat a la que anomena LAVINIUM. El seu fill es diràAscani.
Els aborigens i els troians lluiten junts contra tribus properes. Eneas volia que fossin un sol poble i els anomena LLATINS. Eneas mort i li donen l’apel.latiu de Jupiter Indiget.

Quan Ascani es fa gran deixa Lavinium a la mare i funda ALBA LONGA. La frontera entre etruscos i llatins s’estableix al riu Tiber. Tots els nascuts a Alba es van dir Silvis.
Van ser reis ASCANI, SILVI, ENEASSILVI ..i després de 8 reis més trobem a Tiberi (s’ofega al riu), ....i després de 4 reis més trobem a PROCA, que té 2 fills, NUMITOR I AMULI i deixa el regne a Numitor. Amuli expulsa al germà i fa vestal a la seva filla SILVIA.
Silvia es embarassada per la força i té bessonada ; ella diu que el pare és Jupiter i el rei mana que tirin els nens al riu. Un pastor els troba i els porta a la sevadona LARÈNCIA (li diuen lloba perquè era puta). Els nens eren RÒMUL I REM.

Al Palatí es feien les festes del LUPERCAL. Uns lladres ataquen a Ròmul i Rem i agafen a Rem que lliuren al rei Amuli. El pastor que els va trobar creu que els nens eren de sang reial i Numitor recorda als nets. Rem s’escapa i ell i Ròmul maten al rei.
Numitor explica al poble els crims del germà i l’origen dels nets.Ròmul i Rem funden Roma, allà on els havien abandonat i lluiten entre ells per ser rei. Consulten l’auguri i Rem reb 6 voltors i Ròmul 12. Lluiten , Rem mor i reina Ròmul. Aquest fa sacrifisis als dèus amb el ritual d’Alba , menys Hercules que ho fa amb el dels gregs.

Hercules mata un pastor rque li volia pendre els bous. Alla governava Evandre i li consagra un altar a Hèrcules, l’ALTAR MÀXIM.Sacrifiquen una vaca i conviden als POTICIS I ALS PINARIS. Els poticis arriven primer i els hi donen les visceres i als altres mai més se’ls hi donaran. Va ser l’única cerimònia estragera que va adoptar Ròmul.

Ròmul es feia precedir de 12 LICTORS (funcionaris que precedien al rei, com 12 van ser les aus de l’auguri). Roma creix mol i Ròmul crea 100 senadors per dirigir a la gent (Tit Livi elsanomena “patres” i als seus descendents patricis).

La ciutat romana ja era prou forta per competir en la guerra, però no hi havien dones i els pobles propers no els en volen donar. Ròmul prepara uns jocs, els CONSUALS pels pobles veins. Els SABINS hi van i els romans rapten les donzelles.
Els homes calmen les noies amb amor, però els pares desesperats van anar a veura al rei dels sabins TIT TACI(rei dels sabins), perquè volen recuperar les noies. Tots els pobles als que han robat els declaren la guerra per separat. Ròmul va matar al cabdill de una de les tribus i el porta al Capitolí i va delimitar el temple de JÚPITER FERRETI per contenir les despulles opimes (quan un general mata un general enemic) i vol que els seus descendents també ho faigin.
La dona de Ròmul li va demanar queperdones als pares de les noies, que van a viure a Roma. L’ultima disputa va ser amb els sabins, que es van apoderar de la ciutat amb traiduria (una noia és seduida amb joies i va obrir les portes).
L’endema es van enfrontar els dos exèrcits i van guanyar els romans. Les sabines es van possar al mig dels 2 exèrcits per parar la lluita fraticida i van segellar una aliança i els sabins van ser anomenatsQUIRITS (pel nom de Cures una ciutat sabina). Van dividir el poble en 30 cúries i els van possar el nom de les dones, i 3 centuries. Durant uns anys van regnar Ròmul i el rei sabi TIT TACI, fins que el van matar.

Anaven esclatan guerres varies amb els pobles dels costats, que estaven envejosos i temerosos del poder de Roma: amb els fidenants, amb els de Veios (ciutat d’Etruria). Els romans...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tito Livio Ab Urbe Condita 1
  • tito livio, ab urbe condita 43,3
  • Titus Livi
  • ab urbe condita
  • Tito Livio
  • Tito Livio
  • Tit Livi
  • Tito Livio:

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS