Resum revolució francesa

Páginas: 9 (2144 palabras) Publicado: 30 de abril de 2011
L’ESCLAT DE LA REVOLUCIÓ FRANCESA

CAUSES DE LA REVOLUCIÓ
França es trobava en una crisi econòmica i social. Una sèrie de males collites van provocar l’alça del preu dels aliments i el descontentament popular.
La burgesia, enriquida pel creixement econòmic del s. XVIII, estava descontenta per la seva marginació política i volia posar fi a l’absolutisme i a tot el sistema de l’AnticRègim.
La monarquia estava en una crisi financera, provocada per les elevades despeses de l’Estat. La solució era fer una reforma fiscal, però això suposava obligar a pagar impostos a l’aristocràcia, cosa que temia el monarca absolut ja que els privilegiats eren el seu suport social i no volia descontentar-los.

EL COMENÇAMENT DE LA REVOLUCIÓ: 1789
La Revolució Francesa es va iniciar amb unarevolució de l’aristocràcia. Els privilegiats es van negar a pagar els impostos i van exigir a Lluís XVI que convoqués els Estats Generals.
Es van obrir a Versalles i estaven presidits pel rei i formats pels representants de la noblesa, el clero i el tercer estat. Cada estament comptava amb el mateix nombre de diputats, estaven separats en el moment de deliberar i tenien un únic vot.
Elsrepresentants del tercer estat van exigir la doble representació, la deliberació conjunta i el vot per persona, ja que constituïen la majoria. El que estava en joc era la idea de sobirania nacional, és a dir, la idea de que el poder el tingués la nació i no el monarca.
El monarca i part de la noblesa només van acceptar la doble representació, i els diputats del tercer estat es van erigir en AssembleaNacional i es van comprometre a elaborar una constitució que reflectís al voluntat de la majoria dels francesos.

LA FI DE L’ANTIC RÈGIM
El poble de París va donar suport als representants del tercer estat i, davant del temor que les tropes reials detinguessin els diputats, van assaltar la fortalesa de la Bastilla, van prendre les armes i es van disposar a defensar per la força el procésrevolucionari.
La revolució també es va estendre al camp, en forma d’una revolta antisenyorial, on es van cremar moltes residències de nobles.
L’Assemblea Nacional Constituent va decretar l’abolició dels privilegis feudals i va promulgar la Declaració de Drets de l’Home i del Ciutadà.

LES ETAPES DE LA REVOLUCIÓ FRANCESA
LES FASES DE LA REVOLUCIÓ
Després de la creació de l’AssembleaNacional Constituent, es va iniciar el procés de transformar França en un sistema liberal. Però aquesta Revolució no va ser fàcil, i va passar per diverses fases:
La monarquia constitucional (1789-1792): tenia el suport de la burgesia conservadora, que aspirava a arribar a un acord amb el rei i els privilegiats per abolir l’Antic Règim i imposar el liberalisme.
La república democràtica(1792-1794): va ser impulsada per al burgesia radical i els sectors populars, que ambicionaven una transformació més profunda de la societat en un sentit democràtic i igualitari.
La república burgesa (1794-1799): va suposar un retorn al poder de la burgesia conservadora, que va consagrar el predomini dels propietaris.

LA MONARQUIA CONSTITUCIONAL (1789-1792)
El procés reformista
Al 1789, elrei la noblesa van acceptar la nova situació i l’Assemblea Nacional va iniciar un procés per convertir França en una monarquia constitucional i parlamentària.
El 1791 es va promulgar una Constitució, que reunia el ideals del liberalisme polític: separació de poders, sobirania nacional i igualtat legal dels ciutadans, tot i que el rei encara tenia el dret de veto. També es va establir el sufragiindirecte i censatari, que va dividir els ciutadans en actiu (tenien riqueses i dret a vot) i passius (no tenien riqueses i no tenien drets polítics).
Seguidament es va formar una Assemblea Legislativa, on es van redactar noves lleis per garantir la igualtat entre ciutadans. Per defensar-ho, es va crear un nou exèrcit (Guàrdia Nacional).
Finalment, per tal d’acabar amb la crisi financera, es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Revolució Francesa
  • La revolució francesa
  • Revolució Francesa
  • REVOLUCIÓ FRANCESA
  • La revolució Francesa
  • La revolució francesa
  • La Revolució Francesa
  • La revolució francesa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS