Resumen catalán: literatura.

Páginas: 9 (2137 palabras) Publicado: 22 de febrero de 2014
Unitat 8. Les avantguardes i els anys trenta

ÚS I COMUNICACIÓ 0 El primer terç del segle XX a Catalunya Context històric

Àmbit polític: Malgrat la neutralitat que va mantenir Espanya a la Primera Guerra Mundial, fou una època de gran agitació social i d’inestabilitat política. L’any 1923, el cop d’Estat de Primo de Rivera instaurà una dictadura que va finalitzar el 1930, amb laproclamació de la Segona República (1931-1936). Durant el període republicà, a Catalunya s’instituí la Generalitat i un Estatut d’Autonomia que va permetre recuperar el projecte polític i cultural iniciat pel Noucentisme.
Àmbit cultural: El govern autònom de la Generalitat, seguint l’obra de la Mancomunitat, du a terme una tasca de normalització en tots els àmbits de la política i la cultura.
• Elcatalà esdevé la llengua oficial de l’Administració i dels mitjans de comunicació.
• L’ensenyament primari esdevé obligatori, gratuït i en català, i la formació de mestres segueix els nous corrents de renovació pedagògica.
• La indústria editorial s’estabilitza i apareixen nous diaris i revistes.
Àmbit lingüístic: La normativització de la llengua és ja un fet amb l’obra de Pompeu Fabra,mentre que l’Institut d’Estudis Catalans promou la recerca científica i la normalització lingüística.

Context literari Els moviments d’avantguarda, que irrompen a Europa en els primers anys del segle xx, tenen una gran acollida a Catalunya. La voluntat de ruptura amb la tradició i la recerca de noves vies d’experimentació presenten una gran vitalitat en el panorama literari català. Laliteratura dels anys trenta, d’altra banda, recull influències molt diverses.
Poesia: evoluciona cap a la «poesia pura», que busca la bellesa en el poder d’evocació de les paraules, en la musicalitat del vers i en la perfecció formal.
Narrativa: es recupera després del rebuig que van manifestar els noucentistes envers el gènere. La narrativa catalana adopta moltes de les innovacions de laliteratura experimental i existencial que es feia a Europa.
Teatre: Conviuen tres tipus de teatre: la comèdia burgesa, el teatre frívol i d’entreteniment, i el teatre revolucionari que qüestionava el sistema vigent.

1 La literatura d’avantguarda a Catalunya

A partir del 1916, els corrents avantguardistes provinents d’Europa entren a Catalunya: el futurisme, impulsat per Marinetti des d’Itàlia;el cubisme, que troba la seva principal expressió literària en l’obra d’Apollinaire; el dadaisme, iniciat a Zuric per Tristan Tzara, i el surrealisme, que sorgeix a França l’any 1924 sota la direcció d’André Breton. Molts escriptors catalans, especialment poetes, adopten les revolucionàries propostes d’aquests moviments. Destaquen, entre d’altres: Joan Salvat-Papasseit, seguidor del futurisme i elcubisme; Josep M. Junoy, influït pel cubisme i el dadaisme, i J.V. Foix, que incorpora elements dadaistes i surrealistes a la seva obra.
Joan Salvat-Papasseit (1894-1924), poeta de formació autodidacta, és un dels màxims representants de l’avantguarda a Catalunya. S’inicià en la literatura escrivint articles en castellà de caràcter modernista, i es va interessar per les idees socialistes,anarquistes i nacionalistes.
Els seus primers llibres, Poemes en ondes hertzianes i L’irradiador del port i les gavines, prenen elements del cubisme (sintaxi trencada, incorporació d’elements visuals...) i del futurisme (exaltació de la màquina, paraules en llibertat, ús de diferents tipus de lletra...). Més endavant va abandonar les tècniques avantguardistes per crear una poètica més personal iintimista. El poema de la rosa als llavis (1923) tracta sobre la relació entre un «mestre d’amor», el poeta, i una noia jove, «l’aprenenta», que és iniciada pel poeta en la pràctica amorosa. Sense fer-se cap plantejament moral o intel·lectual, el poeta presenta l’amor des de la més pura espontaneïtat i el gaudi dels sentits. És l’afirmació del goig de viure.
Sabies que... Els moviments...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • catalan literatura
  • RESUM CATALA
  • Literatura medieval catalán
  • resumen de la crida salvaje (català)
  • Resum temari català 4t ESO
  • La europa feudal resumen(catalán)
  • Resum Modernisme Català
  • Resumen Robinson Crusoe Catalan

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS