revolución francesa

Páginas: 6 (1420 palabras) Publicado: 6 de febrero de 2015







REVOLUCIONS LIBERALS
















MARC LANGA GASPAR
4rt ESO B
HISTÒRIA





La Revolució Francesa és considerada el model de revolució política de la seva època i va suposar la conquesta del poder per la burgesia i el desplaçament de l'aristocràcia i el clergat. Tal com diu el Diari de la Revolució 1789 “ s’ha iniciat una revolució, un canvi d’enormemagnitud. Ja res no podrà ser com abans. Esdeveniments que s’han produït aquest any han commogut els fonaments de la societat i han sorprès el món sencer. El rellotge sembla que s’ha accelerat a un ritme desenfrenat, tot corre veloç, tot s’altera i es trastoca. S’està iniciant una nova era”.

En primer lloc, França estava sumida en una profunda crisi econòmica i social, a causa de les malescollites que feia que el preu dels aliments augmentara. La monarquia estava sumida en una crisi financera, a causa de les elevades despeses de l’Estat i de la cort i, també, del cost de l’ajuda francesa a la independència dels Estats Units. La solució al dèficit de l’Estat passava per una reforma fiscal que obligaria l’aristocràcia a pagar impostos.

Aleshores, la Revolució Francesa es va iniciaramb una revolta dels privilegiats, que es van negar a acceptar el pagament de nous impostos. La negativa dels privilegiats d’acceptar una major representació del Tercer Estat i que el vot fóra per persona i no per estament va fer que els diputats de l’estat popular abandonaren la reunió dels Estats Generals. Aquestos, el Tercer Estat, es van comprometre a elaborar una constitució que reflectira lavoluntat de la majoria dels francesos. La major part del poble de París va eixir al carrer per donar suport a les propostes de la nova Assemblea, i el 14 de juliol una multitud va assaltar la presó de la Bastilla per apoderar-se de les armes que s’hi custodiava. Atemorit per la situació revolucionària Lluís XVI va reconèixer la legalitat de l’Assemblea Nacional Constituent, es a dir, aquestaassemblea era elegida per sufragi que representava la voluntat de la nació i que s’encarregava de redactar una constitució.

En segon lloc, l’Assemblea Nacional va iniciar el procés de transformar França en un sistema liberal, que es va desenvolupar en diferents etapes i es van posar en pràctica diverses propostes per a organitzar l’Estat i la societat liberals:

- De 1789 fins 1792 la monarquiaconstitucional tenia el suport de la burgesia conservadora que aspirava a arribar a un acord amb el rei i amb els privilegiats per abolir l’Antic Règim i imposar un liberalisme restringit.
- De 1972 fins 1794 la república democràtica davant la negativa del monarca i dels privilegiats a acceptar els canvis revolucionaris, la burgesia radical va proclamar la República.
- De 1794 a 1799 larepública burgesa davant la radicalització de la Revolució, la burgesia moderada va implantar una altra vegada el liberalisme censatari.

En tercer lloc, la nova Assemblea Nacional Constituent va iniciar un procés reformista per abolit l’Antic Règim i convertir França en una monarquia constitucional i parlamentària. El 4 d’agost del 1789 va decretar l’abolició del feudalisme i el va promulgar laDeclaració dels Drets de l’home i del ciutadà, i la igualtat davant la llei i dels impostos.

L’any 1791 es va promulgar una Constitució, que es basava en els ideals del liberalisme polític, es a dir, la separació de poders, sobirania nacional i igualtat legal dels ciutadans.

Després de l’aprovació del text constitucional, es va formar una Assemblea Legislativa en la qual es van redactar noves lleisper a garantir la igualtat de tots els ciutadans, prohibir la tortura, obligar a la noblesa a pagar els impostos i finalment abolir els gremis. Per a defensar les conquistes de la Revolució davant dels defensors de l’absolutisme, es va crear un nou exèrcit, la Guàrdia Nacional.

Amb l’objectiu de solucionar la crisi financera, es van expropiar els béns de l’Església, que van ser declarats...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Revolucion francesa
  • Revolucion francesa
  • Revolucion Francesa
  • Revolución Francesa
  • revolución francesa
  • Revolucion Francesa
  • la revolucion francesa
  • Revolución francesa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS