Rols i lideratge

Páginas: 7 (1547 palabras) Publicado: 27 de febrero de 2015
ROLS I LIDERATGE

Els rols en el grup
Cadascun dels membres del grup és diferent i hi ocupa el seu lloc, és a dir, cada persona representa diferents rols i compleix diferents funcions.
Les funcions o paper que desenvolupa cada membre del grup s’anomena rol. Així, cada persona tindrà un rol diferent segons la seva funció i la seva posició en el grup.

Els membres de l'equip són diferents enles seves capacitats (intel·ligència, habilitats, coneixements i experiències). La composició de l'equip pren en consideració, especialment, la complementarietat que enriqueix a l'equip i fa que aquest sigui més eficaç i eficient.
Una bona distribució dels rols en l'equip afavoreix:
• La consciència de complementarietat entre els membres de l'equip.
• La superació de les rivalitats internesen l'equip.
• La participació de tots els membres en la formació d'un equip eficaç.
• El desenvolupament de les habilitats de les persones.
• La motivació dels membres de l'equip.
Cadascú pot jugar diversos rols en funció de les necessitats de l'equip i, també, en funció de l'evolució dels individus. Un rol d'equip és el compromís que adquireix un individu enfront del seu equip si es fes càrrecd'una determinada funció de l'equip.
Els rols creen un ajustament entre habilitats de les persones i funcions de l'equip.
Cada membre de l'equip té uns rols que li resulten més familiars (per les seves característiques personals i per l'experiència anterior). A aquests se'ls anomena “rols naturals”. Però també té la possibilitat d'aprendre a assumir altres rols. Aquí radica l'ajut que ofereixl'equip als individus per anar progressant en el desenvolupament de les seves habilitats. Normalment, tota persona té alguns límits en l'aprenentatge dels rols i té descartats alguns comportaments. A aquests se'ls anomena “rols evitats”.
L'assignació dels rols en l'equip és un procés de negociació entre cada membre del grup i la resta de l'equip. Una persona no pot assumir un rol sense elreconeixement de l'equip perquè, finalment, el reconeixement de l'equip és el que dóna a l'individu la satisfacció de ser útil en l'equip per a unes determinades funcions.
Un bon equilibri i distribució de rols ajudarà a constituir un bon grup de treball que efectivament aconsegueixi treballar en equip.
Belbin distingeix tres tipus de rols d'equip:
ROLS MENTALS: relacionats amb el món de les idees:CERVELL, MONITOR-AVALUADOR i ESPECIALISTA.
ROLS SOCIALS: orientats cap a les relacions amb les persones: INVESTIGADOR DE RECURSOS, COORDINADOR i COHESIONADOR.
ROLS D'ACCIÓ: orientats cap a l’acompliment de tasques: IMPULSOR, IMPLEMENTADOR i FINALITZADOR.
ROLS:
El rol implementador amb sentit comú pràctic, recolza el treball dur i s’enfronta als problemes d'una manera sistemàtica. Correspon a lespersones més preocupades pels interessos de l'organització i de l'equip que pels seus propis. Entre les seves funcions destaquen les d'organitzar i la capacitat per afrontar diferents tipus de tasques.
El rol cohesionador, correspon als que més recolzen a l'equip en si, mostren flexibilitat i gran capacitat d'adaptació a diferents situacions i persones. La funció principal és la de prevenir quesorgeixin conflictes interpersonals entre els membres de l'equip.
El rol coordinador, correspon a persones amb una habilitat especial per aconseguir que tots els membres de l’equip treballin junts per obtenir un determinat objectiu. La funció més destacada és dirigir un equip format per persones amb diferents habilitats i característiques personals.
El rol finalitzador –detallista es corresponamb la capacitat per perseverar en totes les tasques i fer molta atenció als detalls i a la qualitat de la feina. Extremadament necessaris quan les tasques requereixen alt grau de concentració i exactitud. La funció central és transmetre a l’equip el sentit de la urgència fer complir els terminis establerts.
El rol creatiu (cervell) és innovador i inventor i pot ser altament creatiu. Aporta les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Rols I Funcions
  • El Lideratge
  • Lideratge
  • Rols
  • Lideratge
  • Lideratge
  • Lideratge plural i accent social
  • Teachers rols

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS