Salvador espriu antigona selectivitat

Páginas: 19 (4513 palabras) Publicado: 24 de abril de 2015
SALVADOR ESPRIU: “ANTÍGONA”
1. El mite d’Antígona en l’antiguitat clàssica: l’Antígona de Sòfocles / Els set contra Tebes d’ Èsquil:
Antígona era filla d'Èdip i de Iocasta. Tenia tres germans, dos nois Etèocles i Polinices, i una germana, Ismene. Va acompanyar al seu pare Èdip (rei de Tebes) a l'exili i, quan aquest va morir, va tornar a la ciutat.
En el mite, els dos germans barons d'Antígonaes troben constantment lluitant pel tron de Tebes, a causa d'una maledicció que el seu pare havia llançat contra ells. Se suposava que Etèocles i Polinices governaven el tron periòdicament, però, en algun moment, Etèocles va decidir quedar-se en el poder després de complir el seu mandat, fet que va desencadenar una guerra, ja que Polinices, ofès, va buscar ajuda en una ciutat veïna, va construir unexèrcit i va tornar a la ciutat per reclamar el que era seu.
La guerra va acabar amb la mort dels dos germans durant la batalla, un a mans de l'altre, com deia la profecia. Com a conseqüència Creont es va convertir en rei de Tebes i va dictaminar que, per haver traït la seva pàtria, Polinices no seria enterrat dignament i se’l deixaria als afores de la ciutat. Els honors fúnebres eren moltimportants per als grecs perquè l’ànima d’un cos que no era enterrat estava condemnada a vagar per la terra eternament. Per això Antígona va decidir enterrar el seu germà i celebrar sobre el seu cos els corresponents rituals, rebel·lant-se contra Creont, el seu tiet i sogre (ja que estava promesa amb Hemó, el seu fill).
La desobediència comporta per a Antígona la seva pròpia mort: condemnada a serenterrada viva, va evitar-ho penjant-se. Per altra banda, Hemó, en veure morta la seva promesa, després d’intentar matar el seu pare, es va suïcidar abraçat a Antígona; mentrestant, Eurídice, esposa de Creont i mare d'Hemó, se suïcida en saber que el seu fill ha mort. Les morts d'Hemó i Eurídice provoquen un profund patiment a Creont, el qual finalment s'adona del seu error.
(Antígona de Sòfocles jaimpresa)
Els set contra Tebes (Èsquil):
Segons la mitologia grega, Els set contra Tebes fou una coalició formada per Polinices amb l'objectiu de conquerir Tebes, d'on havia estat expulsat pel seu germà Etèocles.
A més de Polinices, hi prengueren part el seu sogre Adrast, el seu cunyat Tideu, Amfiarau, Hipomedont, Capaneu i Partenopeu. Cadascun d'ells havia d'atacar una de les set portes dela ciutat, però malgrat els seus esforços no la van poder prendre.
Polinices i Etèocles es mataren l'un a l'altre i només Adrast aconseguí salvar-se en la fugida.

Personatges:

Etèocles.
Un missatger
Cor de donzelles tebanes
Antígona
Ismene
Un herald

Argument:
Context:
L' acció es desenvolupa dins de la ciutat de Tebas durant el setge de l'exèrcit argiu a la ciutat, a causa de la negativa d'Etèocles decedir el seu torn per regnar a la ciutat que havia pactat amb el seu germà Polinices. El seu pare Èdip havia llançat prèviament una maledicció contra ambdós germans.
Jurament dels atacants:
Un missatger informa a Etèocles del què està succeint: els set cabdills de les tropes argives han llançat el jurament que destruiran i saquejaran la ciutat o bé moriran en l' intent. Després d'això, elscabdills havien tirat a sorts per quina porta atacaria cadascun. El missatger li diu a Etèocles que situï davant cadascuna de les portes els seus guerrers i triï qui ha de liderar cadascun dels contingents defensors. L'exèrcit argiu arriba davant Tebes i posa setge a la ciutat, mentre els capitans de les seves tropes es disposen a situar-se davant la porta que els ha tocat a sorts.
Els set cabdillsargivos i els seus set contrincants:
Arriba el missatger amb informació sobre la identitat de cada un dels cabdills rivals:
-Tideu, que ha insultat l'endeví argiu Anfiarao per tractar d'evitar l'atac, va a atacar la porta "Preto". Davant ell, Etèocles oposa a un dels fills d' Àstaco, anomenat Melanip.
- Capaneo, menyspreant els déus, es troba davant la porta Electra. Polifonte és el cabdill tebà...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Antígona, de Salvador Espriu Selectivitat
  • Salvador Espriu/ Antígona
  • Antígona De Salvador Espriu
  • Antígona, Salvador Espriu
  • ANTIGONA DE SALVADOR ESPRIU
  • Examen Antígona, de Salvador Espriu
  • Antígona De Salvador Espriu
  • Antígona Espriu

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS