Santa maria del mar

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 3 (652 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 19 de diciembre de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
Santa Maria del Mar

Fitxa tècnica:

Edifici Santa María del Mar , autors Berenguer de Montagut i Ramon Despuig.
Cronologia 1329-1383, la tipología; església i els materials pedra i vidre. Estilgòtic , ubicada a Barcelona ( Catalunya)

BIOGRAFIA DELS AUTORS.

La construcció de Santa Maria del Mar s'atribueix a BERENGUER DE MONTAGUT I RAMON D'ESPUIG , que van ser contractats per dirigirles obres l'any 1329. Considerats dos dels arquitectes més rellevants del gòtic català MONTAGUT també va ser l'arquitecte de la Seu de Manresa, i DESPUIG, el responsable del claustre de la catedralde Vic.

Vinculats també a la construcció de Santa Maria del Mar hi ha PERE OLIVER, mestre d'obres a partir de 1336 i GUILLEM METGE, que es va fer responsable de la reconstrucció del temple desprésde l'incendi esdevingut el 1378.

Descripció Formal.

Santa Maria del Mar presenta un aspecte robust amb predomini de línies horitzontals. La volumetria exterior s'estructura en tres nivellssuperposats que es corresponen amb les tres capelles , en les quals s'obren finestrals estrets apuntalats, les naus laterals , sostingudes per contraforts amples, i la nau central.

La façana principal ,flanquejada per dues altes torres octogonals , es divideix en dos nivells en el pla horitzontal. El cos inferior està dominat per una gran portalada , coronada per un gablet i una decoracióescultòrica discreta al timpà i als laterals. Al nivell superior hi domina una gran rosassa flamígera del segle XV , acompanyada per dos poderosos contraforts coronats per pinacles.

L'interior , cobert peruna volta de creueria , presenta una planta de tres naus , separades per vuit esveltes columnes octogonals que divideixen l'espai longitudinal en quatre trams. El presbiteri , definit per un semicercleformat per vuit columnes , està envoltat per un deambulatori o girola amb nou capelles radials creat a partir de la prolongació de dues naus laterals . En aquestes naus s'hi obren 22 capelles...
tracking img