Santa maria d'avià

Páginas: 2 (385 palabras) Publicado: 4 de marzo de 2012
1) Introducció.

Nom de l'obra: Frontal de Santa Maria d’Avià.
Autor: Desconegut.
Cronologia: 1170-1190.
Tècnica: tremp sobre fusta.
Mides:1,04 x 1,75 m.
Localització: MNAC (Barcelona).Estil: Romànic.
Tema: religiós..


2) Context

Els frontals d’altar, també anomenats antipendis van tenir una gran acceptació a la Península, sobretot a Catalunya. Els primers frontals d’altar datendel s. IV, en un primer moment estaven formats per tapissos i riques teles, però posteriorment es van ornamentar amb metalls preciosos, com la plata o el coure esmaltat.
Amb el pas del temps, lesescenes representades als frontals dels altars es van anar fent més complexes i les seves dimensions van créixer. A partir d’aleshores aquest element es va situar darrere de l’altar, es a dir, del tablumi això va donar lloc a una nova tipologia: el retaule.

3) Descripció formal.

El Frontal de Santa Maria d’Avià es divideix compositivament en dos registres, estructurats en diverses escenes ovinyetes amb intencionalitat narrativa, que s’han de llegar d’esquerra a dreta.
Tot i el hieratisme i la frontalitat del conjunt, els personatges mostren una certa humanització, cal remarcar elnaturalisme de l’expressió i el moviment dels personatges . També és naturalista la representació dels elements arquitectònics.
Es pot veure la perspectiva jeràrquica i l´ús del ninbe i l’aurèola per alspersonatges sants, que en el cas de la Mare de Déu i l’Infant en l’escena del naixement és ovalat, per remancar-se el carácter diví respecte de sant Josep.
S’adverteix l’ús de colors purs i plans, aixícom les delimitacions de les figures emmarcades en fines línies negres. Cromàticament hi dominen el blau i el vermell utilitzats tant als fons com a les túniques, tonalitats que contrasten amb lalluminositat de la colradura (un vernís daurat).




4) Temàtica.

El Frontal de Santa Maria d’Avià està dedicat a la Mare de Déu. Al centre de la taula hi ha la seva imatge com a Sedes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Santa Maria
  • Santa maria
  • Santa Maria
  • santa maria
  • santa maria
  • santa maria
  • Santa María
  • MARIA SANTA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS