Setmana Tràgica

Páginas: 2 (312 palabras) Publicado: 17 de febrero de 2013
LA SETMANA TRÀGICA:

a) Tipus de font i de què tracta.

És un tipus de font textual secundària ja que el text està explicat posteriorment als fets. A més, estem parlant d’un textd’àmbit sociopolític, destinat a qualsevol públic del qual parla de la Setmana Tràgica, és a dir, de la setmana plena de revoltes durant a principis del segle XX. Aquest text el podem trobaral llibre de Josep Termes anomenat “De la revolució de setembre a la fi de la Guerra Civil (1868-1939)”, dins Història de Catalunya.

b) Context històric.

Aquest fet el trobemdurant la Segona Restauració Borbònica a principis del segle XX, que comprèn de l’any 1898 fins al 1923. En aquesta època hi trobem fets importants com l’aprovació de la Llei de Juridiccions,els fets del Cu-cut, la conferència d’Algeciras, el pistolerisme, el desastre Annual, entre d’altres també molt importants.

c) Idees principals.

Al 1909 el govern d’en Mauraestava passant per un mal moment, a més a més, es va iniciar un conflicte bèl·lic al nord d’Àfrica ja que l’Estat Espanyol intentava extreure’n minerals pel fet que s’hi trobaven moltes mines,aquesta gent s’organitzava en cabil·les. Relacionat amb aquest conflicte, succeeix la Setmana tràgica quan 18-19 de juliol les trobes reservistes marxen d’allà i el 24 de juliol es convocauna vaga general a Barcelona que obliga a l’estat a declarar l’estat de guerra, és a dir, hi havia continues batalles campals entre ciutadants i l’ordre públic. Tot i que hi van haverbastants ferits i morts el 2 d’agost aquesta situació es va acabar. Cal esmentar també, els sentiments antimilitaristes i l’anticlericalisme del moviment popular, que va cremar moltes de lesinstitucions religioses. La forta repressió subsegüent va afectar tota la classe obrera i, també, a Francesc Ferrer i Guàrdia, que va ser afusellat sense proves com a instigador.
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Setmana Tràgica
  • conseqüències de la setmana tràgica
  • Setmanes
  • tragica
  • Una setmana de sufriment
  • Una setmana a la foscor
  • categorias de lo tragico lo tragico
  • tragicos griegos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS