sida

Páginas: 5 (1161 palabras) Publicado: 22 de enero de 2014








Consells d’un indi del segle XIX
Allò que esdevé a la Terra,
esdevé, també, als fills de la Terra.
Quan els homes escupen a la Terra,
s’escupen ells mateixos.
Nosaltres sabem que la Terra
no pertany als homes,
sinó que l’home pertany a la Terra.
Això ho sabem molt bé.
Totes les coses estan unides entre elles,
com la sang que uneix una mateixa família.
Considerarem lapossibilitat
que l’home blanc ens compri la terra.
Però el meu poble pregunta:
què és el que vol l’home blanc?
Com es pot comprar el cel,
o l’escalfor de la terra,
o la velocitat de l’antílop?
Com us podem vendre aquestes coses,
i com podreu comprar-les?
Si nosaltres no posseïm la frescor de l’aire,
ni la lluïssor de l’aigua,
com ens ho podreu comprar?
Missatge del Gran Cabdill Seattleal President dels EUA l’any 1855
Aquest text ens diu que no podem estar malgastant els recursos naturals així com així, ja que la Terra no es nostra i com ell molt bé diu, no podem comprar els pocs recursos que li queden, i nosaltres no podem pretendre que ens venguin una cosa que no és seva. Hi ha moltes frases d’aquest text que ens haurien de marcar per tota la vida, perquè estem parlant de lanostra existència i la de molts altres éssers vius, no podem continuar així.
Accident nuclear de Txernòbil

L'accident nuclear de la central de Txernòbil (Ucraïna) es va produir durant la nit del 25 al 26 d'abril de 1986 en el quart reactor de la planta.
L'accident va ser classificat com a nivell 7 (greu) a l'Escala Internacional de Successos Nuclears, és a dir, l'accident de pitjorsconseqüències ambientals, i que serveix com a referència per projectar i controlar els dispositius i sistemes de protecció de les instal·lacions nuclears. S'estima que la quantitat de material radioactiu alliberat va ser 200 vegades superior al de les explosions d'Hiroshima i Nagasaki.
El 25 d'abril, a la una de la matinada, els enginyers van iniciar l'entrada de les barres de regulació en el nucli delreactor, refrigerat per aigua i moderat per grafit, per dur a terme una prova planificada, sota la direcció de les oficines centrals de Moscou. La potència tèrmica en aquest cas baixa normalment de 3.200-1.600 MW.
Els sistemes de seguretat de la planta van quedar inutilitzats i s'havien extret totes les barres de control, el reactor de la central va quedar en condicions d'operació inestable iextremadament insegura. En aquest moment, va tenir lloc un transitori que va ocasionar un brusc increment de potència. El combustible nuclear es va desintegrar i va sortir de les beines, entrant en contacte amb l'aigua emprada per refrigerar el nucli del reactor. A la una i 23 minuts, es va produir una gran explosió, i uns segons més tard, una segona explosió va fer volar pels aires la llosa del reactori les parets de formigó de la sala del reactor, llançant fragments de grafit i combustible nuclear fora de la central, ascendint la pols radioactiva per l'atmosfera.







L’explosió va provocar la major catàstrofe en la història de l’energia nuclear. En el moment de l’accident moriren 31 persones i al voltant de 350.000 persones van haver de ser evacuades. La radiació es va estendre ala major part d’Europa. Ucraïna va continuar utilitzant Txernòbil ja que no tenia diners per construir una altra central fins que en el 2000 la Unió Europea i altres organitzacions van donar diners per millorar altres centrals del país i que Txernòbil tancà definitivament. Avui en dia s’estima que la xifra de morts a causa d’aquest esdeveniment fou de 200.000 morts i se’n preveuen uns 93.000 mésper càncer.
Situació actual
Durant els set mesos següents a l'accident, les restes del reactor nuclear 4 accidentat van ser enterrats pels liquidadors, mitjançant la construcció d'un "sarcòfag" de 300.000 tones de formigó i estructures metàl·liques de plom per evitar la dispersió dels productes de fissió. En principi, aquest sarcòfag va ser una solució provisional i havia d'estar sota estricte...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El sida
  • Sida
  • Sida
  • Sida
  • Sida
  • Sida
  • Sida
  • El Sida

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS