social

Páginas: 9 (2122 palabras) Publicado: 3 de febrero de 2015
ACTIVITAT 1 : ARTICLE DIARI ARA, 24/09/2013 ROGER SHANK: “L’ESCOLA HA D'ENSENYAR A GUANYAR-SE LA VIDA”.

Roger Shank, investigador en la teoria de l’aprenentatge, ens parla sobre un canvi en l’educació i la problemàtica d’aquesta actualment. Ens defineix, a mode de resum, la situació de la següent manera:
Per naturalesa, les persones tenim la necessitat innata d’aprendre, investigar i crear.Aquests processos esdevenen en una situació natural per adaptació a l’entorn, és a dir, el/la nen/a necessita moure’s, per tant, aprèn a caminar. Si això ho traslladem a un altra situació no natural ( l’escola ) l’infant li passarà el mateix però amb unes altres necessitats.
L’educació és un procés , un camí el qual hi trobem moltes situacions. En cadascuna d’aquestes, tenim un guia ( mestre/ao pare/a …) que ens ajuda i ens dona les estratègies per a realitzar-ho.
Al llarg d’aquests procés però, com a mestres, s’ha de formar futurs ciutadans d’una societat caòtica i canviant. Aquestes estratègies, per tant, no són fixes sinó variables, en funció de l’alumne, el fill/a, en resum la persona que tenim davant serà una o una altra. Conèixer aquesta persona és un concepte clau per talque aquest tingui una evolució un creixement personal. Roger Shank ens parla, en resum d’un procés humanitzador.
Per tant, el lloc per aprendre, no només és la classe sinó molts llocs, i aquests llocs són els centre d’interès de l’alumne, allò que interessa i que motiva. Aconseguir alumnes que siguin autodidactes i que busquin el plaer d’aprendre. Actualment, a més a més tenim una opció ( la web )que ens facilita molt més la feina , ja que és un lloc on l’alumne pot accedir a molts recursos i moltes opcions per donar resposta a les seves preguntes.
Comparteixo totalment la visió d’en Roger Shank , però aquest canvi és possible?
Ens trobem a l’era del consum i estem, per tant, entre el sistema mundial i la globalització. L’anomenada crisi de la societat actual es planteja a tots elsàmbits de la societat, tant des del punt de vista global (cultura, societat, economia), del de les institucions (església, família, escola, estat), com des del punt de vista estrictament cultural (valors, costums, formes de vida, tradicions).
El ciutadà de la societat actual se sent socialment poc solidari i està immers en una convivència altament competitiva, individualista i és precisament peraixò que calen alternatives que potenciïn una nova manera d’entendre les relacions humanes i socials per satisfer les necessitats individuals i col·lectives.
L’escola ha canviat al llarg de la vida: des del constructivisme de Piaget, l’educació centrada segons Rogers, fins a arribar a com es representa avui en dia la educació. És clar que una de les funcions de l’escola és preparar per a la vida iper contribuir a la qualitat de vida de la societat. El tema és saber de quin tipus de vida i de quina qualitat parlem.
Com bé va anomenar Pestalozzi (1819) ja fa molts anys:

“Cada niño debe seguir su propio desarrollo evolutivo natural, en forma libre,
orientado por el maestro, que solo debe servir de apoyo, guía y brindar una
sistematización a ese aprendizaje, pero dejando que el niñoobserve y que de
él mismo nazca la curiosidad”.

El treball de Bruner al voltant de l’adquisició de l’aprenentatge li va portar a proposar un enfocament orientat al descobriment a les escoles basat en el constructivisme. Aquest enfocament, promou l’aprenentatge com a procés de construcció de noves idees basades en el coneixement anterior. Els estudiants són motivats a descobrir els fets i relacionsper ells mateixos i construir contínuament a partir del que ja saben. Un punt principal del seu marc teòric és que l’aprenentatge constitueix un procés actiu en el que els estudiants construeixen noves idees o conceptes sobre la base d’un coneixement previ.
Els éssers humans tenim la necessitat innata de crear i buscar la bellesa. L’alumne selecciona i transforma la informació, construeix...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Lo Social y Lo No Social
  • Sociales
  • Social
  • Sociales
  • Social
  • Social
  • Sociales
  • Sociales

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS