Solidaritat Catalana

Páginas: 2 (357 palabras) Publicado: 5 de febrero de 2015

COMENTARI DE TEXT


Davant de l’amenaça d’una violació legislativa del dret públic, subsegüent a una violació pública, ostentosa i tumultuosa dels drets constitucionals, va despertar-se enl’ànima catalana un moviment de protesta, determinador d’un estat d’unitat efectiva de la consciència del nostre poble: tal fou, a la primeria, la Solidaritat Catalana. […]
Cal abans de tot, per a assoliraquesta alta finalitat de regeneració nacional, portar aquesta energia social salvadora a les funcions que només per invasió del poder o per atonia de la iniciativa social han vingut a ser funcionsadministratives directes o delegades de l’Estat, com l’ensenyament, la beneficència, les obres públiques […]. Condició obligada de l’autonomia de les regions i dels municipis és l’atribució a aquestsorganismes de recursos econòmics propis […].
Aquests són els principis en què informaran llurs campanyes parlamentàries els senadors i diputats de la Solidaritat Catalana.
FONT: Solidaritat Catalana.Programa del Tívoli, 1907.


Pregunta 1
a) Descriviu el tipus de font i digueu de què tracta.
Es tracta d’un text de font primària de la Solidaritat catalana que pertany al Programa del Tívoli,1907.
El programa Tívoli defensava la derogació de la Llei de jurisdiccions i la necessitat de dotar Catalunya d’òrgans d’autogovern.

b) Digueu quin és el context històric de les dades queproporciona la font.
c)
Pertany a la segona etapa de la Restauració borbònica. Època de reformisme i moment de consolidació a Catalunya.
La Solidaritat Catalana es va originar el 1906 a causa d’unacoalició electoral que aplegava totes les forces catalanes (des dels carlins fins als republicans federals passant per la Lliga), llevat dels partits dinàstics (conservador i liberal) i dels lerrouxistes.A les eleccions del 1907 els partits de Solidaritat van decidir presentar una candidatura (programa Tívoli) i van obtenir un gran triomf.

d) Digueu quines reivindicacions apareixen a la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ' La nacionalidad catalana '
  • literatura catalana
  • literatura catalana
  • Norma catalana
  • literatura catalana
  • Literatura catalana
  • televisión catalana
  • Catalanismo Político

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS